Bioquant a tromboza

Vážená paní doktorko,prosím o Váš názor (popř. názor Vašich kolegů) na použití přístroje BIOquant. Je mi 44 let, nedávno jsem prodělal malý chirurgický zákrok na koleně, ovšem po několika dnech se mi vytvořila žilní tromboza na levé noze až po stehno. V současnosti jsem léčen konzervativně Warfarinem. Zaujal mne výše zmíněný přístroj, rád bych věděl, zda je možno jej používat, s kým event. zkonzultovat jeho používání spolu s Warfarinem. Nemám v úmyslu jím nahradit dosavadní léčbu, ale představa doživotní závislosti jen na tabletkách mne děsí. Po genetickém vyšetření bylo zjištěno, že ke zvýšené srážlivosti mám dědičné dispozice. Nejbližší kontrolu průchodnosti žil na ultrazvuku mám v červnu. Předem Vám velmi pěkně děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Podle informací na stránkách distributorů není léčba warfarinem kontraindikací k užívání Bioquantu. Sám však nemám s používáním Bioquantu žádné zkušenosti a spíše o jeho účinnosti pochybuji, způsob prodeje a použitá tvrzení v reklamě ve mně nevyvolávají důvěru, současná světová doporučení léčbu laserem v uváděných indikacích nezmiňují. Myslím, že warfarin nebudete muset nutně užívat doživotně - většinou se tento po nějaké době vysazuje. I pokud by delší užívání léků bylo nutné, již nyní jsou navíc k dispozici nové preparáty na ředění krve, zatím jen pro některé stavy, jejich výhodou je možnost užívání bez sledování laboratorních parametrů (Quick).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: