Bipolární porucha?

Dobrý den, mám dotaz. má 19 Letá přítelkyně má problémy doma s otcem už pár let je tomu ale poslední rok je jako by jí přeskočilo pár dní je v pořádku aktivní, veselá.. O tři dny později padne a neni schopna vstát a vykonávat každodenní povinosti, je vyčerpaná po jaké koliv činnosti celé dny by ležela má deprese, hloupé řeči jak je zbytečná, myšlenky na sebevraždu.. už je tomu rok co neni schopna jit do školy bojí se mluvit říká že má v sobě barieru komunikovat má strach z množství lidí co by ve škole mohla potkat.. jsou období kdy z ničeho nic v dobré náladě dostane depresi a svalí se na zem šíleně řve a brečí hází s věcmi a třeba se tahá za vlasy nebo se pořeže nožem. Dost mě to děsí a bojim se o ni navštívili jsme už Krizové centrum Riaps. Kam po 3 návštěvě přestala chodit tam tvrdí že je jen psychicky na dně ze svého otce který s ní přestal komunikovat a odmítá se o ni starat, kdysi ji nepřiměřeně mlátil a dále ji týral psychicky. To ji zasáhlo ale už je tomu přes 7 měsíců co se spolu nebaví ani nijak jinak nekomunikují je v klidu nemá důvody mít deprese nebo takové stavy kdy nejí a nemůže spat. O otce už tedy nejde a její stavy pokračují. Poraďte nevím si rady je to nejaka porucha ktera ji poznamenala? Bude v pořádku? Před pár týdny jsem hledal na internetu ruzne poruchy kde jsem narazil na placené testy kde ji vyšlo že je zaznamenána vysoká pravděpodobnost Bipolární poruchy, schizofrenie, mánie, sociální fobie atd.. Mám to brát na lehkou váhu? Děkuji předem za odpověď Matt

Odpověď odborníka:

Vážený a milý Matte, příznaky, které popisujete u své přítelkyně rozhodně nelze brát na lehkou váhu, protože zásadně ovlivňují její každodenní fungování. Bylo by dobré, kdyby byla pořádně vyšetřena psychiatrem a po stanovení diagnózy (já ji na základě Vašich údajů stanovit nedokážu, ale jsem přesvědčen, že jde o vážný stav) byla zahájena příslušná léčba. Na Vašem místě bych trval na návštěvě u psychiatra a tomu bych také poskytl údaje o výkyvech nálady, které třeba bude Vaše přítelkyně považovat za nevýznamné. A čím dříve, tím lépe.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x