Blok cth, nově i bolest čelisti

Dobrý den, přesně 15. února mi začaly problémy, které se se mnou táhnou do nynějška, přestože je mi teprve 26 let, žiji zdravým životním stylem a jsem sportovec... zpočátku banální problém řeším už téměř dva měsíce. Onoho dne ráno jsem se probudil s bolestí v krční páteři (nespal jsem na své posteli, měl jsem nevhodný polštář). Nepříjemné píchání v krční páteři (pravá strana) jsem si chtěl "prokřupnout" prudkým protažením krku na levou stranu, bolest se však akorát zvýšila. Po návštěvě několika odborníků + rentgenu se zjistilo následující: žádná patologická vada na krční páteři nění, ale mám blok CTh přechodu. Mé bolesti se projevují - otočení hlavy doprava (otočím méně než doleva) - píchá mě v rameni, bolest mi vystřeluje někdy i dopředu kolem klíční kosti, často cítím, jakobych měl celou pravou stranu šíje (i lopatka) staženou a méně hybnou. Bolest se projevuje také při předklonu a záklonu. Problém je nyní po 10 rehabilitacích (masáže + elektrika) o něco lepší, ale "zlepšení" se zastavilo a navíc .... objevil se mi další problém, který dle mého souvisí také s blokem - bolest čelisti (pravá strana, zubař problém spojený se zánětem dásní či podobně vyloučil). Bolí mě už 3. týden, někdy je to opravdu nesnesitelné, protažení hlavy a cvičení na krátký čas pomůže, ale problém se záhy zase vrátí ... Absolvoval jsem již mnoho rehabilitačních masáží, pravidelné IF proudy, mobilizace, z části vše pomohlo, ale problém se jakoby zasekl a blok už se dál nehne ... Už jsem celkem zoufalý, protože se to táhne skoro dva měsíce, jsem sportovec (fitness) a jediné, co nyní cvičím, jsou cviky na krční páteř (šuplík apod), co mi ukázali lékaři. Blok stále cítím (píchá, stažená šíje) + nově i bolest čelisti... Rád bych nějaké doporučení, jak dál postupovat. Děkuji a přeji vše dobré, Tomáš (Praha)

Odpověď odborníka:

Popsaná léčba, kterou jste absolvoval je sice spávná, ale je tzv. pomocná, zlepšuje napětí svalů, připraví k léčbě cílené, správné. Což již mohla být ona mobilizace, která můlže být začátek správné, " aktivní fyzioterapie". Nestačí však sama o sobě. krční páteř a přechod v hrudní nefuguje správně je sama o sobě, má vaznbu na hrudní páteř, na statiku pánve. proto je třeba řešit celotělově, po uvolnění funkčních poruch a obnivě statiky těla, je třeba aktivně cvičit, což u vás určitě problém nebude, často je však třeba i řada cílených cviků, který mají přednost před fitness cvičením, které však ve formě procvičování( nikoliv zátěž, ale lehké váhy) mohou být dle snášenlivosti provázeny stále. Často je nutné zlepšit ergonomické podmínky při studiu, práci a někdy i při sportu. Není li splněn tento postup, pak přes relativně správnou léčbu dochází k zhoršování a komplikacích v předružených( funkčně spojených) kloubech, jak např. čelistní( ten švak může být jinak zcela zdráv)

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x