Boelsti kloubů, únava

Půl roku pociťuji stěhovavé bolesti velkých kloubů, velkou únavu, zvlaštní slabost nohou, divné pálení pod očima. Problémy se střídají. Většinou trvají tři týdny, pak je chvíli klid a opět se vrátí. Krevní obraz v pořádku. Na neurologii v pořádku. Nechala jsem si udělat u praktického lékaře test na borelie BLOT, kde mi vyšli pozitivně hodnoty IGG a IgM s komentářem probíhající infekce. S tímto výsledkem jsem odešla na infekční, kde mi pro jistotu udělali testy ještě jednou, ale testy typu Elisa, které vyšli negativní. Paní doktorka to uzavřela s tím, že boreliózu nemám. Čemu mám věřit? Nevím, co mám dělat. Přijdu si, jako kdybych měla půl roku chřipku. Už jsem zoufalá. Děkuji za vaše rady

Odpověď odborníka:

Pro vyšetření lymské boreliózy je rozhodující vyšetření Western blotem, protože vyšetření ELISA může být falešně negativní i falešně pozitivní. Pokud tedy byly pozitivní protilátky ve třídě IgG i IgM ve Western blotu a máte obtíže, je antibiotická léčba vhodná po dobu 2 týdnů. Pokud obtíže po přeléčení antibiotiky neustoupí, je třeba myslet na některá další onemocnění, především u revmatických onemocnění, při autoimunitních chorob nebo u osob s polyvalentní alergií. Prosím domluvte se s ošetřujícím lékařem.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: