Bojím se o svůj zrak

Dobrý den, jsem na gymnáziu a v březnu tohoto roku jsme měli za úkol pozorovat zatmění Slunce (před 4 měsíci). Sice jsem používala ochranné sklíčko, ale jednou jsem nedopatřením speciální sklíčko přiložila špatně a tak na 2 sekundy jsem se podívala na slunce. Oko mě poté den pálilo, ale žádné vedlejší účinky jsem nezaznamenala. Nedávno jsem byla na kontrole u p. doktorky a ta mi jen řekla, že se mi zrak zhoršil o půl dioptrie. Nezmínila jsem se jí o mé "nehodě". Bojím se, že to může mít nějaké následky v budoucnu. Je to možné? A je vše s mým zrakem v pořádku? Předem děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vývoj dioptrické vady rozhodně nemá souvislost s pozorováním Slunce. Jste mladá a zhoršování dioptrické vady k tomuto věku patří. Přímé pozorování Slunce může způsobit problémy se zrakem (tzv. solární makulopatie), ale ta se projeví cca týden po expozici a obtíže by byly značně jiné. Takže když vidíte v brýlích dobře na obě oči, tak to pusťte z hlavy. Nic se nestalo. Navíc kdyby se něco stalo, tak to lékařka při kontrole sítnice poznala a poslala by Vás na další vyšetření.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zvládněte chřipku a nachlazení šetrně – s pomocí homeopatik
Nenechte své srdce zmrznout
Články: Nenechte své srdce zmrznout
Zimní období není pro naše...
Úrazy nosu a vedlejších nosních dutin
Články: Úrazy nosu a vedlejších nosních dutin
Příčinami úrazů nosu bývají...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rakovina slinivky – pomůže očkování?
Články: Rakovina slinivky – pomůže očkování?
Karcinom slinivky břišní...
Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat
Články: Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat
Vzbudili jste se s ucpaným...
Revmatoidní artritidou mohou trpět i děti
Články: Revmatoidní artritidou mohou trpět i děti
Ranní ztuhlost kloubů...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x