Bojím se rakoviny

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli tyto příznaky mohou být vážné či nikoliv. Je mi 17let a všechny ženy z mé rodiny měli rakovinu, ale až po třicítce. Proto se snažím hlídat jestli nemám nějaké příznaky. Poslední půl rok jsem ve velmi psychické zátěži. Na začátku prázdnin se mi v podpaží objevila boulička ze začatku jsem si myslela, že by to mohl být \'\'vřídek\'\' a přestala jsem na něj myslet a vnímat jej. Včera mě začal bolet, ale opravdu nevím jestli tam byl cele dva měsíce nebo jestli se ukázal znovu. Vím, že by to mohly být například uzlinky nebo potní žlázy. Ale nemocná nejsem a antiperspirant používám léta stejný. K tomu mi poslední týden vypadalo až příliš vlasů. Je to pro mě šok, protože jsem měla vždy hrozně moc hustých a jemných vlasů. Opravdu mám strach jestli to není varování. Má matka to se mnou nechce řešit. Právě proto se ptám Vás. Pokud je to nějaké varování tak jak mám na něj zareagovat? Děkuji Vám za čas a snad i za doufám neznepokojivé odpovědi.

Odpověď odborníka:

milá terezo,pokud u Vás ženy po třicítce mají rakovinu, pak je jistě na místě jejich genetické vyšetření a dle výsledku pak event.testování i zdravých příbuzných! Co se týče Vás, pokud máte bouličku v podpaží, pak jistě je vhodné udělat ultrazvuk. Nechce-li matka pomoci, obraťte se na svého praktického lékaře nebo gynekologa s prosbou o žádanku na ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží! Ale věřím, že o nic nepůjde, ale at máte jistotu. Vypadávání vlasů si spíše myslím, že bude nesouvisejícím problémem - stres, unavené vlasy po létě....?zkuste pestrou stravu, či nějaké vitaminy užívat, většinou je to vnitřní nedostatek čehosi, když padají vlasy. Držím palce.KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: