Bolavý kotník

Dobrý den, 29.6. jsem při vstávání z tureckého sedu špatně šlápla na přesezenou nohu, kterou jsem tak nevnímala pořádně a přenesla svou plnou váhu (96kg). V tu chvíli rupnutí a obrovská bolest, že jsem se okamžitě skácela k zemi, udělalo se mi na chvilku až špatně. Po chvíli jsem se nějak zmátořila, napůl odpajdala napůl odskákala a nohu si hned stáhla, i když sundat botu byl boj. Možností došlapu, ač velmi omezenou, jsem se ujistila, že to zlomené nebude a tak hurá k doktorovi sama, že tam dojet zvládnu a taky jo, i když každé zmáčkutí spojky byla muka. Za asi 45min. než jsem se k dr. dostala už jsem měla velký otok vnějšího kotníku a pod ním hematom. Na RTG žadná zlomenina a že je to prý výron, obinadlo, týden nešlapat, dostala jsem berle, za 3 dny kontrola na PLKL. Na kontrole doktor 2x šáhl (v nemocnici se jen koukl ze vzdálenosti asi 2m), což teda pekelně bolelo a že mám minimálně natržené 2 vazy. Počkáme na opadnutí otoku a pak prý sádra na 4-5týdnů, což mě teda vyděsilo. Teď nevím, kterému věřit. Nechci nic zanedbat, ale současně nechci někde poletovat se sádrou a ještě v létě zbytečně. Navíc tím komplikuju dovolené ostatním v práci. Další věc je, že všude mi říkali i jsem četla, že otok by měl do tří dnů začít ustupovat a mě místo toho otekl i vnitřní kotník a celý nárt, takže nohu mám jak bambuli, ač na ní vůbec nešlapu, držím jí nahoře, chladím...

Odpověď odborníka:

Dobrý den Michalo, podle popisu úrazu - špatné šlápnutí na necitlivou (přesezenou nohu) s křupnutím a silnou bolestí i do několika hodin vzniklý silný otok a modřina svědčí o přetržení vazů. Operační léčba (zašití) přetržených vazů nemá valné výsledky, proto se i v tom to případě většinou volí konzervativní léčba, co je několikatýdenní znehybnění v sádře - většinou 4-5 týdnů. Důležité je, že RTG vyloučil zlomeninu. Podvrtnutí kotníku spočívá v natažení, natržení, nebo úplném roztržení vazů kotníku. Nelze tedy obecně říci jak standardně probíhá - pokud jsou vazy jenom lehce natažené, může otok odeznít do několika dnů. Pokud jde o vážnější úraz, otok přetrvává déle a někdy i několik týdnů. Určitě bych tedy doporučoval aby jste měla sádrovou fixaci na 4-5 týdnů, chodila o berlích, měla by jste dostat injekce na ředění krve (např. Clexane, Fraxiparine, Zibor...) - jako prevenci trombózy a embólie, nohu by jste měla vykládat do zvýšené polohy. Podle typu zaměstnání pracovní neschopnost do vyléčení.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: