Bolení bříška

Dobrý den, mám 7 týdenní dceru, na měsíci jsme kvůli průjmu a bolení břicha a stála na váze byly hospitalizovány v nemocnici, musela jsem před každým a po každém kojení vážit a podávat před každým kojením mrkvovou přesnídávku, a dávaly jsme espumisan a apo-baby probiotika do čaje, a pomáhat rektální rourkou. Uzavřeli to jako zánět žaludku a střev a doporučili nám očkovat ROTARIXEM. Týden jsme měly doma ještě podávat mrkev a dlouhodobě apo-baby a sab simplex. Ale malá se nemůže i nadále vykakat, zkusily jsme i infacol a paní v lékárně nám doporučila po lžičkách švestkovou šťávicku. Ale nepomohlo. Sice se teď už někdy 1 denně vykaká sama, ale jinak musíme pořád pomáhat rektální rourkou, protože malá má hrozné křeče a nemůže to sama protlačit. Má hlenovitou, občas zelenou, řídkou, napěněnou stolici. Někdy má zase tuhou, kašovitou, občas také zelenou, napěněnou stolici. Už se jí párkrát ve stolici objevila i krev(jasně červené tečky,nitky). Naše paní doktorka není moc dobrá už zanedbala moc dětí, ale v okolí 15 km nikdo jiný není takže nemám jinou možnost než k ní chodit. Ani doktoři v kraji s ní nejsou spokojeni. Paní doktorka mi nadávala, že malé pomáhám rektální rourkou a když jsem řekla že mi jí dali v nemocnici tak na ně nadávala, že to dělají blbě, ale když tím holce pomůžu tak jí přece nenechám trápit. Když jsem se ptala jak jí mám teda jinak než RR pomoci, řekla že nijak, že dřív děti měli také takové problémy, a také žijí. Malá když se narodila přibývala krásně(narodila se a měla 3490g) z porodnice jsme po 4 dnech odcházely s váhou 3470g.Potom během týdne přibrala přes třista,potom za další týden přibrala další 300 a potom po dalších 3 týdnech už stála jen na té váze a šli jsme do nemocnice. Když nás pustily měla zase o 300 víc za týden. A potom po 5 dnech zhubla 70g a hned na to po dvou dnech 140 g přibrala. Přijde mi to divné, myslím si že to má spojitost z bolestmi bříška, když jí bříško bolí odmítá jíst. Paní doktorka mi řekla že asi špatně kojím, ale když mě viděla kojit, nic špatného nenašla ale nemůže pochopit že malá se prostě odpojuje když jí to bolí. Chtěla jsem se zeptat jestli to nemůže být alergie na mateřské mléko(dočetla jsem se na internetu, že je to možné), ale vynechala jsem všechny mléčné výrobky i mléko, vajíčka, rohlíky, ořechy, rajčata i ryby a malou to stejně nepřešlo. Nebo nemohla by to být intolerance laktozy nebo chronický zánět střev. Nebylo by nejlepší udělat nějaké testy? Dočetla jsem se od jiných maminek, že jejich pediatričky je poslaly s dětmi nas CRP, krevní obraz, jaterní testy, kultivace stolice, ultrazvuk bricha, a do gastroporadny. Co byste navrhovala a radila vy? A co si myslíte o tom, že malá někdy spí přes den teď i 3,5 až 4 hodiny? Paní doktorka mi za to hrozně vynadala, prý mám malou budit po 2,5- 3 hodinách. Mám jí prej nechat spát jen v noci( spí celou noc, občas se jednou probudí a zase spí až do rána). Paní doktorka nám také doporučila ROTARIX stejně jako v nemocnici Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně by bylo dobré, aby Vaši dcerku vyšetřil dětský gastroenterolog - neznám výsledky z nemocnice, ale jak sama píšete, mohlo by jít o intoleranci laktózy, stejně tak ale i o nějakou potravinovou alergii. Zkuste rektální rourku omezit jen na nejnutnější případy - k úlevě od bolestí bříška můžete kromě rektální rourky vyzkoušet i masáže bříška, teplé obklady, polohování na bříško a nošení v baby-vaku, rourku použijte až jako poslední řešení. Důležité je zabránit dehydrataci - i přes bolesti je potřeba dostatečně kojit. Dále se zkuste zamyslet jestli není nějaká potravina, která by se ve Vašem jídelníčku pravidelně vyskytovala a která by mohla obtíže působit (mimo ty, které jste již vyřadila např. čokoláda, ryby, soja, koření, konzervační látky, umělá barviva...). Také prospěje pokud budete i Vy užívat probiotika a pít fenyklový čaj ve větším množství. Co se týče spánku - pokud dcerka dobře spí v noci a vzbudí se na kojení (max. po 4 hodinách), není důvod ji z denního spánku budit. Přeji Vám dostatek trpělivosti a věřím, že se Vám společně s dětským gastroenteroogem podaří obtíže překonat.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: