Bolerioza a tehotenstvi

Dobry den, pred 12 dny me vysly pozitivni testy na prodelanou boleriozu. Vzhledem k tomu, ze mi opuchaly klouby na rukou a tvorily se mi bolave mokvave puchyre dal mi muj lekar doporuceni na kozni. Tam mi zjistili, ze mam revma. Muj lekar mi predepsal antibiotika. Vzhledem k tomu, ze neberu antikoncepci a menstruace se mi jiz o 10 dnu opozdila, navstivila jsem dnes gynekologa. Ten zjistil, ze jsem cca v 7 tydnu tehotenstvi. Byly mi predepsany antibiotika DUOMOX. Prosim vas o vas nazor, zda bych mela zacit brat antibiotika okamzite nebo zda by jste mi doporucili pockat az ukoncim prvni trimestr tehotenstvi. Dale bych vas chtela poprosit o veskere dostupne informace jaky dopad muze mit moje nemoc a antibiotika na nenarozene dite a zda by jste mi doporucili preruseni tehotenstvi. Velice vam dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u matek, které prodělaly borreliozu v těhotenství (tj.které měly zvýšené IgM protilátky proti borreliím a případně měly příznaky nemoci), byl pozorován vyšší výskyt vrozených vad plodu (ale ne tak moc, aby to vedlo k ukončování těhotenství). Neléčená borrelioza navíc ohrožuje matku chronickými kloubními, kožními a hlavně nervovými obtížemi. Je tedy vhodné začít léčit se ihned jak z Vašeho hlediska, tak pro bezpečí dítěte (aby se nenakazilo od Vás). Duomox je amoxyclilin, antibiotikum, které je možné podávat v těhotenství (nebyl prokázán negativní vliv na plod). Takže je rozhodně žádoucí užívat antibiotika nyní, jak Vám předpsal lékař. Co se týče rizika vrozených vad, nebojte se, během těhotenství budete zvána na kontroly, kde se sleduje i výskyt vrozených vad (pomocí ultrazvuku a v případě potřeby pomocí vyšetření pupečníkové krve). Doporučuji Vám probrat Vaši situaci s Vašim ošetřujícím gynekologem - určitě by měl být o borrelioze a předpsané léčbě informován, stejně jako o každé jiné nemoci, kterou byste během těhotenství prodělala. Jinak borrelioza jako taková není primárně důvodem k ukončení těhotenství - nemusí se na plod přenést a nemusí vrozené vady způsobit. Podrobnější informace o Duomoxu viž příbalová informace a SPC na http://www.sukl.cz/modules/medication/search.php, podrobněji o borrelioze v těhotenství např.http://www.novinky.cz/clanek/126083-lymska-borelioza-muze-ohrozit-nenarozene-dite.html

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: