Bolest

Pane doktore. Obracím se na Vás s problémem, který mě trápí přes měsíc. Je min 20 a od začátku září mě začalo bolet levé koleno. Bolest se dostavila po stěhování těžších kusů nábytku po schodech. Nevím zda by to s tím mohlo nějak souviset. Každopádně mě docela překvapila jelikož jsem si nevybavovala, že bych nějak špatně stoupla nebo dělala v týdnu nějakou sportovní aktivitu, při které bych se mohla zranit. Bolest je spíše bodavá, vyskytuje se na vnitřní a zevní straně kolene, koleno ale není nijak oteklé. Poslední týden se k tomu přidala jakoby ztuhlost a tlak na vnější straně kolene. Je to dost nepříjemné. Veškerou větší pohybovou aktivitu jsem vynechala, ale od bolestí mi to nijak nepomohlo. Myslela jsem si, že to přejde, ale potíže se sice nějak výrazně nezhoršily, ale ani trochu nezmírnily. V září jsem s tím byla u svého OL a ten mi řekl, že to bude jen namožené a ať si to stahuju obinadlem. V půlce září jsem ale kvůli studiu odjela do Prahy a domů se dostanu nejdříve na konci listopadu. Bylo mi řečeno, že ale k vyšetření na ambulanci v nemocnici musím mít žádanku od OL. Má to tedy cenu někam chodit v Praze nebo mám zkrátka počkat až na žádanku a zajít si na vyšetření doma, popřípadě kam zajít. Na chirurgii nebo ortopedii? A poslední dotaz. Jaké prášky můžu brát od bolesti? Mám ibalgin 400, který beru většinou jednou denně nebo obden zhruba tři týdny. Ten mi sice trochu od bolesti uleví, ale zase ne nijak výrazně. Navíc mě tento týden začal bolet žaludek. Nevím, zda to přisuzovat právě k užívání těchto prášků. Mnohokrát děkuji za váš čas

Odpověď odborníka:

Pomýšlím na přetažení bočních vazů kolena, charakter distorze kolena, kde koleno potom bolí.
Vzhledem k věku se mohou ale objevit známky zhoršení chondropatie kloubní chrupavčité výstelky kolena. Dosud nezralá kloubní chrupavka reaguje na zvýšenou námahu prosáknutím, mikroskopickými trhlinkami, objevuje se bolest, ale i otok kolena a bolestivost.
Každopádně je na místě vyšetření kolena včetně rtg snímku kolena, omezení zátěže, zpočátku šetření kolena, pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci k posílení stehenního svalstva, vhodná medikace a dostatek bílkovin a vitamínů.
Jinak podle výsledku vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: