Bolest a boulicka v krizi

Dobry den...mam stach o pritele...uz delsi dobu ma v oblasti krize malou boulicku, o ktere jsem doposud nevedela..on o nipry vedel..nahmatal si ji...ja jsem zjistila az dnes ze ji tam ma..nevim zda je primo na pateri nebo kousek vedle..mazala jsem mu totiz oblast krize dolgizem..boleli ho zada (asi z prace..zveda tezke veci..mimo jine) ..a tak jsem ji objevila...vsude se o boulickach mluvi ve spojitosti s nadorama a rakovinou..nemuze to byt neco vazneho? ..mockrat dekuji za odpoved..

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Hmatný útvar v oblasti kříže bude spíše lokalizovaný v podkoží. Bývá to často tzv lipom- shluk tuku. Potom je měkčí a nebolestivý. Nejedná se o nic vážného, pokud by se ale zvětšovalo dá se jednoduše chirurgicky odstranit. Pokud by byl útvar na pohmat bolestivký, ukazoval by na zánětlivý původ- potom by byla namístě i léčba i antibiotiky. Pokud by byl útvar tuhý- může být nádorkem z vazivové tkáně- fibrom, ten už tak častý není a je dobré jej nechat vyšetřit a odstranit. V oblasti zad se ale někdy mohou nahmatat i lokální svalové stahy vznikající reflexně při blokádě na páteři apod. Na útvar bych příliš nepůsobil silou, neprohříval jej apod. Mazání nedráždivou mastí nebo gelem s antirevmatikem jistě přechodně můžete zkusit, I když jak jsem uvedl, v této lokalitě a v takové podobě jsou spíše méně závažné podkožní útvary, přesto bez přímého lékařského vyšetření nemůže být přesně rozhodnuto. Proto doporučuji navštívit svého praktického lékaře, kdyby se rovnou uvažovalo o odstranění tak chirurgickou běžnou ambulanci. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: