Bolest a brnění obličeje

Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na Vás s následujícími problémy. Před 3 měsíci jsem si nechala dát fixní rovnátka. Po týdnu se mi však začaly stahovat koutky úst, měla jsem pocity dušení, špatně se mi mluvilo a bušilo mi srdce. Jelikož se mluvení živím, tak jsem si po 2 týdnech nechala ortodontistou rovnátka odstranit. Byla jsem ujištěna, že mé problémy s rovnátky nesouvisí. Mé problémy se však nelepšily, naopak se přidala bolest levého čelistního kloubu - nejprve jen při mluvení, poté i v klidu. Po 2 týdnech trápení v zaměstnání jsem skončila v pracovní neschopnosti. Jelikož mě mluvení živí, neustále jsem přemýšlela o tom, co bude, když se mé problémy nevyřeší, že budu muset změnit zaměstnání, z čeho budu platit hypotéku apod. Byla jsem u 2 neurologů, absolvovala jsem rehabilitaci a MR mozku - s výsledkem CC syndrom. Bolest čelistního kloubu sice trochu polevila, stejně už koutky úst nemám tak stažené, ale asi 6 týdnu mě nově trápí pocity napětí, brnění, pálení, stažení svalů obličeje, zvláště na horním rtu, brnění zubů, pocit odřeného jazyka. Také ještě nemůžu pořádně vyslovovat, zvláště sykavky. Vyšetření na neurologii, ORL, logopedii a stomatologii byla v pořádku. Je možné, že se jedná o problémy způsobené psychikou? Je pravda, že na své potíže stále myslím, stresují mě a často pláču. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá paní Petro. U žádné poruchy není možné oddělit tělesnou stránku od psychického doprovodu. Dlouhodobý stres vede k přeladění organismu ve vegetativní nervové složce na tzv. sympatikotonii. Tento stav má za následek mimo jiné zvýšení svalového napětí , což zhoršuje obtíže působené svalovým přetížením. Vyplavují se také působky, které stupňují citlivost vůči bolesti. Výše zmíněné skutečnosti jsou také důvodem, proč lékaři využívají i v oblasti tělesných onemocnění léky ze skupiny antidepresív. Myslím, že i ve Vašem případě by tato medikace pomohla.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: