Bolest a otok kloubů

Prosím o posouzení příčiny současného zdravotního stavu obou kolen, který se v posledních 5 měsících zhoršil ve smyslu bolestivého otoku, který brání ohybání v koleni a celkové bolesti při delší chůzi a hlavně do schodů . Nyní mi i při sezení v té horší noze nepříjemně mravenčí. Tyto potíže mám již od svých 11 let v mírnější formě po úrazu kolen při sportu, kdy jsem často dopadala na podlahu. Bezprostředně po úraze (jako dítě) jsem měla postiženou nohu 6 týdnů v zinkoklihu. Další leta jsem se smířila s tímto stavem a neřešila jej. Nález RTG: genarthrosa I.st.1 utr.precip.1.dx..Stp.abrupci fragmentu z mediálního epikondylu femuru? samostatně osifik. apofýsa?

Odpověď odborníka:

Bolest a otok kloubů je častým projevem artrózy. Jde o onemocnění, kdy vlivem špatné výživy chrupavky dochází k jejímu opotřebení. Příčinou bývá nadváha, přetěžování (dlouhé stání, nepřiměřená sportovní aktivita atd.) a nebo naopak nedostatečný pohyb. Vlivem pohybu dochází k tvoření kloubní tekutiny, která zajišťuje chrupavce výživu. Když je kloubní tekutiny málo, chrupavka se opotřebovává. Důsledkem jsou pak zmíněné obtíže. Řízenou rehabilitací, kloubní výživou a léky s protizánětlivým účinkem můžete zmírnit obtíže a zpomalit zhoršování stavu. Bohužel dnešní styl života neumožňuje plné vyléčení, který při 1. stupni gonartrózy by byl možný. Pokud ale začnete s léčbou co nejdříve, bude efekt léčby výraznější. V opačném případě se stav bude zhoršovat a může Vás čekat v budoucnu i výměna kloubu. Doporučuji, pokud ještě nebylo, ortopedické vyšetření, léčbu a režimová opatření konzultovat s odborníkem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: