Bolest a tlak pod žebry, problémy se srdcem a plícemi

Můj první problém je nepravidelné bušení srdce, které začalo před necelým rokem - někdy mi srdce nepravidelně bouchne, že mi to až vyrazí dech a když dělám něco fyzicky náročného, cítím, jak nepříjemně silně buší. Před přibližně měsícem se objevil další problém - jednoho dne jsem prostě jen tak šla a najednou ucítila, jako by mi levé žebro na něco tlačilo. Nepřikládala jsem tomu význam, ale večer, když jsem ležela, jsem měla pořád takový divný pocit pod levým žebrem a když jsem se pohnula, tak to bolelo, jednou pod nim dokonce hodně ošklivě zapraskalo. Od té doby s tím mám problém - levá strana mi značně vystoupla, je to viditelný rozdíl, pořád mám pocit, jako by mi žebro na něco tlačilo, a jako bych tam měla "prázdnou díru"(špatně se mi leží na boku, to je to pak cítit o to víc), často to píchá při nadechnutí - od oblasti středu hrudníku až pod žebra, jak kdy, někdy to zabolí silněji a ještě k tomu při každém nadechnutí cítím, jako by žebro na něco tlačilo, pořád. Když si zmáčknu na střed hrudníku, mám to tam trochu vystouplé(ale to už asi 3 roky) a při prohmatávání to trochu bolí. Když zůstávám dlouho v jedné poloze, bojím se pak prudce pohnout, aby mi pod žebry nevystřelila bolest. Je mi 18 let, maminka umřela na rakovinu střev a děda na infarkt. Táta nemá se srdcem problémy. Úplně jsem nevěděla, kam to zařadit, snad mi dokážete něco poradit. Děkuji předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejprve je potřeba říci, že je velmi nepravděpodobné, že by Vaše potíže souvisely primárně s nějakým problémem se srdcem nebo plícemi (občasné "přeskočení" srdce je běžné i u zdravých lidí, jen bývá různě vnímáno...). Nově vzniklý tlak a bolesti žebra jsou nejspíše dány tzv. blokádou, tedy problémem v oblasti hrudní páteře, žeber, hrudní kosti a příslušných kloubů. Je jistě vhodné, abyste navštívila Vašeho praktického lékaře, který se Vás detailněji vyptá, tělesně Vás vyšetří a dle toho Vám poradí, co dál (případný problém charakteru blokády se dá obv. dobře řešit, je ale pak nutná rozvaha nad její příčinou, aby bylo možné předejít opakování stavu...)

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: