Bolest a tlak v podbříšku

Dobrý den,před nedávnem jsem Vám psala,že jsem před 9.měsíci byla na operaci se srůsty. Od té doby mě břicho(podbřišek)bolí stále. Posledních pár dní mě bolí více a cítím tlak. Odepsala jste mi,že si mám dojít na vyšetření. Dnes jsem byla u svého gynekologa. Udělal mi ultrazvuk a řekl mi,že žádnou cystu nemám ani zánět. A taky,že by to klidně mohli být znovu srůsty a že to jiné už nebude,že můžu na srůsty chodit klidně každý rok. Chtěla bych se zeptat jaký na to máte názor Vy? Myslíte,že mu mám důvěřovat nebo si mám ještě dojít jinam? Vašáková

Odpověď odborníka:

Jednoduché odpovědi v chirurgii nejsou. Gynekolog vyšetřil vaše břicho po gynekologické stránce a je dobře že vše je OK. Vyšetření chirurgické ale je na místě při bolestech nebo zhoršení stavu ihned, jinak plánované vyšetření. Opět klinické vyšetření lékaře, t.j. pohmatem, ale také prostý snímek břicha ve stoje, vyšetření ultrazvukem a podle potřeby i vyšetření endoskopické nebo dokonce břišní pasáž kontrastní látkou, dělá se nyní méně často. Pravdou je, že pokud již jednou srůsty v břiše byly a operačně byly ošetřeny, mohou, ale nemusí se objevit znovu. U opakovaných potíží se provádí operace, při které se tenké střevní kličky narovnají operačně do určité polohy, aby nedocházelo k poruchám pasáže. Přispívá k tomu strava, která nenadýmá, ale je zbytková. Jistě podle nálezu vám chirurg dobře poradí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: