Bolest achiovek

Dobrý den, na hudebním festivalu, kde jsem tancoval celý večer irské tance mě začaly hodně bolet achilovi šlachy. Více ta na levé noze. Výraznější otok se neobjevil ale i druhý den po této akci mě achilovky od paty k lýtku dost bolí a zejména rozhýbání po klidu (první minuty chůze) jsou obtížné a bolestivé. Domnívám se , že jsou jen namožené, ale přesto jsem se chtěl zeptat, zda stačí, když se je budu snažit šetřit a občas je namažu např. Lioton 100000 nebo zda bych je měl nějak protahovat, popř. si zajít na vyšetření? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vyšetření na chirurgii nebo ortopedii je na místě. Posoudí se stav svalstva a Achillovy šlachy, hybnost hlezna a především místo největší citlivosti. Je velmi pravděpodobné, že se jedná o reakci v místě úponu šlachy na kost se zánětlivou reakcí, tedy entezopatii. Zánět šlachové pochvy je mnohem méně pravděpodobný. Léčbou je nejlépe omezení zátěže, klid končetiny. Pokud je bolest a citlivost větší , vhodné i znehybnění polotuhou ortézou. Vhodné krátkodobě nesteroidní antirevmatikum typu Ibalginu, místně Dolgit gel. K úpravě je třeba až 3 týdnů. Jinak dle ortopedického nálezu

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: