Bolest achylovek a zánět pochvy

Dobrý den, přítelkyni trápí už rok bolest achylovek a záněty v pochvě. U lékařů byla už tolikrát a nikdo s tím nic nevymyslel jen na ní zkouší růrné léky proti bolesti, různé doplňky stravy, tablety do pochvy, masáže achylovek s ultrazvukem a pořát ji ty nohy bolej a záňet v pochvě se jí stále vrací i když spolu nespíme. Obvodní lékař akorád přišel s tím, že ty dvě věci s polu souvisí, ale napsal jí na to jen nějaký doplňky stravy, které nezabrali. Už to paní doktorko trápí i mě, protože to trvá už přez rok a nenastala žádná změna k lepšímu a holka stále nemůže skoro chodit. Bere Antikoncepci - Yaz, preventivni leky na migrenu, kazdy den - Valproat Chrono Sandoz 300 mg, pri bolesti hlavy triptany -Sumatriptan. Jestli ty prášky spolu třeba nesouvisí. Díky Michal

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, co se týče Achilových šlach doporučila bych pořádné rehabilitační vyšetření a fyzioterapii. Bolest Achilových šlach může souviset se špatnou obuví, špatnou klenbou nožní apod. To může rehabilitační lékař nebo fyzioterapeut při vyšetření zjistit. Namísto UZ apod. by bylo mnohem účinnější speciální cvičení. Určitě by jste v kraji našli RHB zařízení, kde by se vám po této stránce mohli věnovat. Někdy může pomoci i taping. Nevím, jestli má přítelkyně šlachy štíhlé nebo jestli byly někdy oteklé a zarudlé, to by signalizovalo částečné natržení šlachy a bylo by potřeba je dovyšetřit. Účinnější než UZ je také rázová vlna, ale její aplikace je drahá a před její aplikací je vhodné vyloučit natržení šlachy. Nejsem sice gynekolog, ale stran zánětu pochvy určitě není na škodu zredukovat užívání léků, antikoncepce není nezbytný lék. Nejsem si jistá, jestli mohou Achilovky bolet od gynekologického zánětu. Pokud však selhala západní medicína zkuste alternativní postupy. Můžete vyzkoušet také rehabilitaci cílenou na pánevní dno a vhodné by byly i relaxační metody. Opakované záněty mohou někdy znamenat i podvědomý psychický blok a relaxace jej třeba odstraní. I akupunktura může v tomto případě pomoci, případně i v kombinaci s homeopatiky. Je to však poněkud dražší léčba. Přeji ať se léčba konečně podaří.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: