Bolest beder a podbřišku

Dobrý den, od listopadu u mě přetrvávají bolesti bederní páteře vpravo a s tím spojené bolesti pravého podbřišku. Absolvovala jsem rehabilitace (cvíčení + magnetoterapie 10x), ale bolesti jsou stále stejné. Rehabilitaci jsem ukončila před měsícem. Diagnoza byla: lumbago, bolesti dx. podbřišku- mohutné refl. sval. změny s trps v adduktorech kyčel. kl., dx., illiacu a dol. erektoru- přetížení do střed. sval. smyčky dkk při sval. dysbal. pletence pánevního s výpadkem later sval. pilíře kyčel. kl. Celková svalová hypotonie- konstrituční, potencovaná užíváním antikoncepce. Páteř v ose, globální dynamika přim., v postur. testech evidentní převaha dostřed. vzoru z obou dkk, komp. odezva na diagonále, přetížení dol. erektoru až do úrovně th/l junkce.Ale potíže stále přetrvávají až do teď. Co byste v tomto případě radil? Mám opět navštívit rehabilitačního lékaře nebo počkat jestli potíže zmizí?Doma si cvičím dle L. Mojžíšové, ale žádné zlepšení.Je vůbec možné aby bolest trvala takto dlouho?Ještě bych chtěla doplnit, že jsem po operaci pravého kolene a čeká mě ještě operace vazů, a proto na nohu trochu dopadám. Mnohokrát děkuji za Vaše rady.

Odpověď odborníka:

Cvičení na rehabilitaci a jiné rehab. procedury včetně cvičení dle Mojžíšové jsou jistě pozitivní, potíže však neodstraní. je to tzv. " léčba pomocná", může někdy dokonce odstranit bolesti, nikoliv však příčinu bolestí. Problémy s kolenním kolenem jistě narušují stereotyp chůze, což má jistě vliv i na sunkční poruchy s valovou dysbalanci. přesto je možnéo léčit, rehabilitační lékař by měl být schopen pomoci, zkušený fyzioterapeut také, nedošlo li k tomu dosud, je otázkou, jaký model léčby provozují. Diagnosticky se vyjadřují velmi dobře, léčba by však měla být poněkud aktivnější,. nejdříve je nutno zlepšení funkce, poté může cvičení něco přinést( to ej ale opravdu také nezbytné). Přesto bych nerad kritizoval jejich přístup, je li přítomna oprabvdu výrazná svalová změna, napětí , hypertonus, pak je třeba tento napřed povolit, což bylo prováděno dle dosavadních zvyklostí správně, nyní doporučuji navštívit reahb.léka znovu, měl by se stát již aktivnějším v léčbě, nejen v diagnostice.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x