Bolest bederní páteře

Už od roku 2008 se potýkám s vleklými problémy se zády.V roce 2008 vyšetření na CT-L4-L5=páteřní kanál přiměřené šíře,cirkulární protruze disku,bez známek foraminostenózy.L5-S1=páteřní kanál přiměřené šíře,nevýrazná plochá cirkulární protruze disku,pravostranná primární i sekundární foraminostenóza,incip.spondylóza.Chodila jsem na rehabilitaci a cvičila pravidelně doma.Trochu se to zlepšilo, ale párkrát do roka se mi potíže vracely s takovou intenzitou, že jsem nemohla asi měsíc normálně fungovat.Nemohla jsem sedět,spát a převracení z boku na bok byl dost bolestivý výkon. I po podání léků od bolesti,byla bolest příšerná.Od října 2013 bolest přetrvává a proto jsem byla v lednu 2014 poslána na infúze do nemocnice.Byla jsem na MR-nejvýznamnější změny jsou v poslední MOP L5/S1,kde je patrna osteochondróza MOP se změnami Modic II,se snížením prostoru,při kterém jsou obě foramina mírně zúžena,vpravo pak s alterací kořene L5,také při artróze facet,ploténka bez progrese či protruze.Ostatní MOP jsou pouze s mírnými degenerativními změnami,bez protruze či hernie ploténky,foramina volná. Po dobrání žádné zlepšení a proto jsem byla poslaná na rehabilitaci.Cvičila jsem poctivě i doma a nastalo mírné zlepšení. V dubnu se mi bolest vrátila se stejnou intenzitou a přidala se k ní ještě slabost nohou. Mám pocit, že mě nohy neunesou a musím si na chvíli sednout jinak bych spadla. Bez léků na bolest se neobejdu a už nevím co dělat,abych se bolestí zbavila.Je mi 38 let,mám 4 děti a poslední dobou se jim nemůžu věnovat tak, jak bych chtěla. Neusedím v autě,na židli a i když chodím tak mě to pořád bolí. Nemůžu normálně fungovat, vše se točí jenom kolem mojí bolesti,které se nemůžu zbavit.Myslíte, že by mi pomohla operace? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Dagmar

Odpověď odborníka:

Jak uvádíte, Vaše obtíže se dále zhoršují a přibyl další problém - slábnutí dolních končetin. Doporučuji Vám obrátit se znovu na neurologa nebo přímo na neurochirurgii (ve Vašem okolí FN Hradec Králové), aby zvážili na základě neurologického nálezu, Vašich obtíží a grafických nálezů, zda přece jen nenavrhnout operační řešení.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: