Bolest bricha

Dobry den p.doktore chci se zeptat jiz delsi dobu me trapi bolest bricha na prave strane nejdrive castejsi problem a to je obcasne pichnuti na prave strane bricha dole a jako by do podbrisku a mene casteji pichnuti nebo jako by palcivy pocit na prave strane od hrudni kosti, byl sem jiz na vysetreni na chirurgii- ultrazvuk bricha a krev vse v poradku potom jsem byl na gastroenterologii na vysetreni na kolonoskipii byla v poradku odeslab vzorek na biopsii a take v poradku + odebrala mi p.doktorka asi 5 ampulek krve a vse v poradku, ted ve stredu jdu na urologii protoze me zacali bolet zada v oblasti ledvin a trosku mocovy mechyr, chci se zeptat hlavne jake priznaky maji napr. Zaludecni vredy? A jestli by to nemohli byt oni jsem nekurak 22 let a palciva bolest na prave strane me nebudi ze spani pocit na zvraceni nemam, jen ta palciva bolest ktera je neprijemna a rad bych se ji zbavil pokud nic nenajde urolog chci se objednat jeste na rentgen bricha byla by tam komplikace pripadne videt? . Dekuji mnohokrat za nejakou odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den Martine, bolesti břicha jsou komplexním problémem. Příčinou bolestí může být takřka nepřeberné množství nemocí. Základem je chirurgické vyšetření, protože chirurgové se bolestí břicha zabývají - hlavně při akutních potížích je potřeba vyloučit akutní nemoc, která vyžaduje neodkladnou operaci. Při vyloučení takové nemoci dále vyšetření břicha spadá do rukou praktického lékaře, nebo gastroenterologa. Jestli jsou bolesti dlouhodobého charakteru a nevýrazné, je to spíše na došetření. Chirurgické vyšetření jste již absolvoval. Jestli se na USG, v laboratořích (z krve), ani na kolonoskopii nic nenašlo, je to dobrá zpráva, protože se vyloučila řada vážnějších nemocí. Nicméně pořád se nepřišlo na příčinu potíží, proto je potřeba pátrat dále. Potíže s ledvinnými kameny, nebo chronickým zánětem ledviny by taky mohli způsobovat vaše potíže. Bude tedy důležité i urologické vyšetření, na které se chystáte. Pokud vaše potíže nevysvětlí, nevyléčí, pak bych ještě doplnil vyšetření žaludku - gastrofibroskopii, jestli jste jí neabsolvoval - ta může potvrdit nebo vyloučit zánět, resp. i vředy žaludku. Jako kuřák máte určitě větší náběh na tyto záležitosti. Jak říkám, jedná se o složitou problematiku a po internetu je těžko radit, chtělo by to podrobně si Vás vyšetřit a mít k dispozici všechny výsledky. V zásadě bych momentálně tedy vyčkal na výsledky urologického vyšetření a když toto vyšetření nevysvětlí vaše potíže, pak bych doplnil vyšetření žaludku - gastrofibroskopii - to by Vás objednal Váš praktický lékař. V případě, že by tam byl pozitivní nález, léčí se to léky na snížení kyselosti žaludku např. Helicid. Samozřejmě by jste měl omezit, nebo vyloučit kouření a to nejen kvůli bolestem břicha. Důležitá je i otázka životosprávy - stresů, stravovacích návyků, které můžou za tím taky stát. RTG břicha je přínosem jen v akutních případech - ukáže nám volný vzduch v dutině břišní (při proděravění dutého orgánu), nebo neprůchodnost střev. Obě jsou tak akutní diagnózy, že by jste už dávno byl po operaci, nebo nebyl. RTG břicha ve vašem případě tedy nemá moc smysl, možná RTG ledvin - jestli urolog doporučí - mohl by odhalit kameny ledvin, ale taky je to spíše orientační vyšetření.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: