Bolest břicha a zad

Dobrý den.Ani nevím jak začít.no asi od začátku.V prosinci mě začaly bolest záda.Jeden den bya taková bolest,že jsem nemohla ani sedět,chodit..Pak se přidala bolest břicha na pravé straně vedla pupíku která mi šla až dozadu do zad na pravou stranu.Nebyly to veliké bolesti že by se to nedalo vydržet to ne spíše takové,že jsem pořád na to myslela a otravovalo mě to.Na vánoce jsem skončila na pohotovosti-zase záda a bolest břicha.Tak mi udělali odběr krve,moči,rentgen břicha,vyšetření přes konečník vše vpořádku.S tím,že mám po svátcích jít za praktickým lékařem a at mě pošle na ultrazvuk.Tedy jsem šla na ultrazvuk a zase vše vpořádku.Taky jsem byla na neurologii,tak mě paní doktorka udělala uvolnění bederní páteře,protože ta mě bolí nejvíc.Abych byla přesná,tak pořád jen pravá strana-břich,záda.výsledek,že musím cvičit a to břicho že mám od páteře.Chvilku klid,no tak pár dní.Pak zase záda a břicho v pravém podbříšku.Nebyla to stálá bolest,ale bála jsem se ,že je to slepák.Opět jsem šla k praktickému lékaři.Opět veškeré odběry a zase vše vpořádku.Prý to mám od zad,ale že si mám skočit na gynekologii.Tak jsem šla.Tam mi paní doktorka našla ze stěru nějakou bakterii a infekci nebo zánět.Dala mi dohromady 3 ATB.Měla jsem tedy i gynekologické problémy výtok atd.Tyhle věci mám přeléčené už 3 týdny,ale bolest v pravém podbříšku jsou stále.Včera jsem byla na gynekologii a vše vpořádku.jinak jsem objednaná na CT páteře,znovu ultrazvuk a cévní,protože mi natéká pravá noha,ale jen pravá.Někdy mě bolí a někdy jí mám takovou tupou.Chci se tedy zeptat jn pro uklidnění jesli to opravdu muže být od páteře jak všichni říkají nebo jesli to muže být něco i jiného.Např.podrážděný slepák nebo něco se střevy.Stolici mám každý den,žádné problémy.Tedy mám problémy s nadýmáním,ale to vždy podle toho co sním.Jak by se třeba lečil podrážděný slepák?Ale už dva měsíce.Připomenu,že záda mě bolí každý den.To břicho mě bolí tak,že jeden den ano,druhý den ne.V noci vubec nebolí.je to nejčastěji ráno když se začnu hýbat a pak někdy večer.Nejsou to šílené bolesti,ale už jsem z toho na nervy.Otravuje mě to život.Jinak mi paní doktorka řekla,že pokud budu mít vše vpořádku tak pak už by mě poslala na laparoskopii.Mužu se zeptat na váš názor.Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v pravé části břicha může takto bolet žlučník, pravá ledvina, oblast pravého močovodu a pravého vaječníku, apendix..podle popsaných vyšetření ale zatím nebyla v uvedených oblastech zjištěna příčina bolestí (pozn.byly sonograficky vyšetřeny také ledviny?). Také se tam může promítat bolest z břišní nervové pleteně, ale o tom se zpravidla uvažuje až po vyloučení příčiny obtíží ve vnitřnostech. Otázkou je, co s bolestí má nebo nemá společného otok pravé nohy. Ten může mít různé příčiny, jak méně závažné, tak závažnější (útlak cév v malé pánvi například). Z toho, co jste popsala, nemohu udělat žádný závěr. Také bych zopakovala ultrazvukové vyšetření břicha (..játra, slinivka, žlučník, apendix, malá pánev...) a určitě ledvin, při nejasném nálezu bych uvažovala o CT břicha. CT páteře, pokud příznaky vypadají na obtíže plynoucí z páteře, jistě může být přínosné. Cévní vyšetření je určitě vhodné, aby se vyloučila cévní příčina otoku nohy. Pokud by se nikde nic nenašlo při těchto vyšetřeních, také bych už asi zvažovala laparoskopii.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: