Bolest břicha nad pupkem

Dobrý den, píšu ohledně zdravotního stavu mé dcery (24 let). Delší dobu si stěžovala na pobolívání břicha nahoře nad pupkem (nebyly to křečovité bolesti), občasný průjem, slabost, pocity na zvracení. Byla hospitalizována v nemocnici s tím, že se jedná o onemocnění žaludku, kromě odběru krve a sona žádné vyšetření nepodstoupila a po pár dnech ji pustili domů s upozorněním, že jí zjistili kameny ve žlučníku. Po pár dnech se pobolívání vrátilo a praktická lékařka konstatovala žlučníkový záchvat a poslala ji na operaci žlučníku. Teď je 14 dní po operaci, ale poslední dny se jí vrátily stejné příznaky jako předtím (pobolívání nad pupkem uprostřed, nucení na zvracení, průjem). Navíc se mi zdá zesláblá, v nemocnici shodila 7 kilo a zatím nic nepřibrala. Samozřejmě dodržuje předepsanou dietu, ale sama říká, že na jídlo nemá ani chuť. Vím, že takto posoudit nemůžete, přesto prosím o Váš názor, jaké vyšetření by měla podstoupit? Nebo je po operaci takový stav normální? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitou dobu po operaci může přetrvávat nechutenství i nevolnost, obtíže mohou kolísat. Nad pupkem teoreticky může bolet především žaludek (který není na sonografickém vyšetření vidět, při podezření na onemocnění tkvící v žaludku se provádí spíše gastroskopie), pak také slinivka (ta ale na sono orientačně lze zobrazit), případně mohou takové obtíže působit nemoci střev, ale i ledviny či páteř, případně i nervová pleteň podél páteře apod. Dále takové obtíže mohou být způsobeny i psychicky. Jak vidíte, možností je velmi mnoho. Nejprve je třeba znovu důkladně probrat anamnézu - kdy obtíže vznikly, kdy se objevují (po jídle? před jídlem? ve stresu? ...), jak jsou silné, co přináší úlevu..atd. a znovu základně vyšetřit dceru (pohledem, pohmatem, poklepem...). Z toho pak vyplyne, jaké vyšetření je eventuálně ještě potřeba. Doporučuji opět navštívit praktickou lékařku, která zná dceřino předchorobí, původní obtíže i stav po operaci, a podrobně jí znovu popsat obtíže.

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina ledvin – riziko sníží správná prevence
Články: Rakovina ledvin – riziko sníží správná prevence
Říkáte si, že rakovina je...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku, neboli komoce...
Když tělo napadne vlastní štítnou žlázu…
Články: Když tělo napadne vlastní štítnou žlázu…
Autoimunitní choroby patří...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x