Bolest břicha po posilování

Zdravím Vaši redakci a ráda bych se prostřednictvím Vašeho online portálu zeptala odborníků na jednu, ani nevím, zdali se dá hovořit jako o zdravotní komplikaci. Jsem zaměstnána na pozici, která obnáší každodenní osmihodinové sezení, které mi příliš neprospělo (uvolněné břišní svalstvo a nabírání na váze). Pracuji při studiu, a po škole bych chtěla současnou pozici opustit. Rozhodla jsem se, že se svou postavou musím něco udělat. Už asi třetím měsícem posiluji ochablé svalstvo především kliky a sedy lehy, a musím říct, že jsem se do posilování rychle dostala. Nedávno mi kamarádka doporučila, abych zkusila posilovat pánevní svalstvo, které právě trpí sezením. V současné době posiluji nejen břišní svalstvo, ale i pánevní. Cvičím každý večer, ale poslední dobou (asi tři neděle) mě pobolívá podbříšek a břicho. Je to takový zvláštní tlak, ani se nedá říct, že by byl nepříjemný, a cítím jako by vnitřní teplo. Pro mě se ale posilování stalo skoro drogou, která na mé postavě viditelně přináší ovoce. Břicho se mi pomalu zpevňuje, a ztrácím i nadbytečná kila. Druhý problém, který mě poslední dobou trápí je ztopoření bradavek bez příčiny a kdykoliv během dne. Je to velice nepříjemné, a to především z estetického důvodu. Nosím pod oblečením sportovní podprsenky, a to je potom znát, a je to velice nepříjemné. Chtěla jsem se zeptat, zdali ta zvláštní bolest podbříška a břicha může souviset s námahou svalstva, které musí moje tělo čelit, a zda ztopořené bradavky také nesouvisí se změnou životního režimu. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Ivo, je jistě prospěšné a chvályhodné, že jste se rozhodla kompenzovat sedavé zaměstnání cvičením. Možná bych Vám ale doporučila nechat si poradit od odborníka, jaké cviky jsou pro Vás nejvhodnější a jakým způsobem je provádět tak, abyste si neuškodila. Bolest podbřišku s cvičením souviset může. Pokud jste předtím necvičila a teď najednou začala cvičit intenzivně, může Vaše tělo reagovat různě. Také se nabízí, zda jste si příliš intenzivním cvičením nemohla způsobit kýlu. Ztopořené bradavky s cvičením jako takovým spíše souviset nebudou. Pokud obtíže budou přetrvávat i nadále, doporučuji vyšetření praktickým lékařem a gynekologem. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

MUDr. Barbora Bačová
MUDr. Barbora Bačová

Specializace: Praktické lékařství

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: