Bolest - čéška

Dobrý den, můj dotaz se týká bolesti kolena.Při třídenním cyklistickém výšlapu (přes 300km) mě poslední den (kdy se vyskytl výrazně kopcovitý terén) začalo píchat v koleni. Vyskytl se menší otok, natíral jsme gelem proti otoku, otok za pár dní zmizel, ale pichání v koleni ne (bolest při scházení schodů). Navštívil jsem ortopeda, který mi po projítí RTG snímků řekl, že mám vrozeně vychýlenou čéšku na jedné straně a tam to dře. (Kolenní kloub s nálezem lehké dysplsie patelofem gr Wiberg III/IV. laterálně susp hyperprese. I. sin.) Pan doktor mi řekl, že nemám kolena přetěžovat - cvikys činkami v dřepu, jízda na kole na těžký převod, atd. Doporučil mi přípravky typu Condrosulf. Z mého pohledu mi to ale nepřijde jako nějaké řešení. Proto se ptám, je možné nějakým způsobem posilovat ty kolena-vazy apod, aby se ta čéška tak nenamáhala. Popřípadě další možnosti. Např na kole jezdím rád, a tak bych o to nerad přišel. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jde patrně kromě nálezu na čéšce o existenci enezopatie po přetížení, přetrenovanosti, což je existence zánětlivé reakce v oblasti úponu vazu na kost a to v případě změn na čéšce, Wiuberg III/IV v oblasti právě kolem čéšky. Samotný Chondrosulf asi neuškodí, operace při této klasifikaci Wiberg není na místě. Lze předpokládat, že po zklidnění stavu bude možno v rozumných sportovnívh aktivitách, včetně jízdy na kole pokračovat. Je třeba zatížení vhodným způsobem limitovat. Vhodné by bylo posilovat svalstvo stehna, 4 hlavý sval a ohýbače kolena na rehabilitaci, včetně fyzikální léčby.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
 Alergie na slunce – solární kopřivka
Články: Alergie na slunce – solární kopřivka
Nejstarší popis solární...
Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Články: Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Anxiolytika a antidepresiva...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: