Bolest chodidel

Dobrý den,již přes půl roku mám bolesti obou chodidel.Začalo to bolestí jednoho malíčku,potom celé vnější hrany chodidla.Nyní mi bolí i paty a začínají kotníky.To ale může být způsobeno špatným našlapováním(jak si ulevuji od bolesti chodím po vnitřní hraně)Nohy bolí nezávisle na námaze,bolí po ránu,to je musím rozchodit,celý den i večer...Bolest mi připadá jako zlomenina.Často mi začnou nohy doslova pálet a štípat a hned potom se mi na té vnější straně udělá podél 6-8cm dlouhý a 1cm široký otok bílé barvy.Jink jsou nohy stále po celou dobu nateklé. Byla jsem u několika lékařů,ale bohužel na nic nepřišli.RTG beze změn,krev v normě na: štítnou žlázu,boreliozu,zánět.Jen revm.faktor byl 120,potom klesl na 80 a zase stoupl okolo 100.Revmatoložka však usoudila,že o revma nejde,že na to by muselo ukazovat více výsledků,které byly v normě.Přesto mi předepsala zkušebně Plaquenil,ale nezabral...Vyšetření nervů el. proudem bylo také v pořádku Na rehabilitacích řekli,že mám mírně příčně plochou nohu a tím to může být.Ortoped si však myslí,že takové potíže by to vyvolat nemělo.Byla jsem 7x na rehabilitaci-15min.vířivka,4 min.elektrika a 8 min.Ultrazvuk na paty u obou chodidel,ale bohužel nohy bolí dál.Prosím o odpověď,jestli jste se s něčím podobným nesetkal,nebo nemáte ještě nějaký nápad co s tím...Nosím pouze sportovní obuv,podpatky jsem měla na noze snad 3x v životě.Nesportuji.Mám 3 děti(12,8,4).Pracuji jako účetní.Všechna těhotenství jsem měla naprosto bez problémů.Léčím se pouze na astma,kombinované se střední až těžkou CHOPN ,beru inhalátor-SPIRIVA 1X denně a SERETIDE 2x denně. Děkuji za odpověď Lenka

Odpověď odborníka:

Běžná vyšetření máte opravdu za sebou a dle popisu negativní. Základem by mělo být ortopedické vyšetření, při kterém by ortoped stanovil místo největší citlivosti. Omezené pohyblivosti kloubů. Pokud by byl běžný rtg negativní bylo by na místě vyšetření CT, počátačovou tomografií , pro zjištění možné kostní nebo okosticové změny, změny některého z kloubů. Č asté jsou i bolestivé úpony šlach nebo vazú, kde vznikají zánětlivé nemikrobní změny, entezopatie. Samozřejmostí je vyšetření cévní funkce . Častá je Mortonova neuralgie, která poostihuje především 3. a 4. paprsek nohy, zde by bylo na místě i vyšetření neurologické v tomto směru. Přímým dotazem můžete neurologa nasměrovat. V poslecní řadě je třeba pomýšlet při všech negativních nálezech na chodidle i na bolesti vycházející z bederní pateře. Opakovaně provedení laboratorního vyšetření krvě, dna, revmatické faktory, je na místě. Podle výsledků léčba, nárazově krátkodobě při žaludeční snášenlivosti jednoduchý Ibalgin, vhodný je i vitamin B 6.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Dotaz | Od: Lenka | 13.12.2015 22:31
Dobrý den,
mohu se Vás prosím zeptat, zda vám přišly na příčinu bolestí? Už několik měsíců mě trápí bolesti chodidla, které jsou dosti podobé těm, co zde popisujete a lékaři zatím na příčinu nepřišly.
Děkuji za odpověď. Lenka
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: