Bolest chrupavky žeberní

Dobrý den. V polovině března mě začalo bolet na pravé straně kousek od hrudní kosti,v místě žeber, nahmatán tvrdý objekt, citlivý na dotyk. Největší bolesti v práci při sezení u PC / pracuji jako konstruktérka /. Bolest vystřelovala směr dutina břišní a hrudní kost, citlivost a tuhnutí v pravém boku a v oblasti žlučníku. Po návštěvě praktického lékaře jsem byla odeslána na ultrazvuk, kde byl zaznamenán útvar,údajně ve střevě v tračníku cca 17x33 mm - zánět nebo polyp. Při následující anabázi různých vyšetření -gastroskopie, kolenoskopie nebyl tento útvar prokázán, proto jsem byla odeslána na CT břicha - výsledek šetření negativní, vše v pořádku, včetně ledvin, jater, sleziny, dělohy i vaječníků / proveden vaginální ultrazvuk /. Bolest však stále trvá včetně projevů - citlivost a bolest v místě žeber, snad chrupavky, tlak směr dutina břišní, tlak u hrudní kosti,tuhnutí...nebo spíš takové zduřování na pravé straně břišního svalu, přidalo se vystřelování bolesti do pravé nohy a mravenčení. Po více jak měsíci jsem dostala žádanku na ortopedické vyšetření, na které momentálně čekám, protože čekací lhůty jsou dlouhé....v mém případě tři týdny. Bolest je celodenní, zvýšená při běžných pohybech souvisejících s domácími pracemi,,nemožnost dlouhodobějšího sezení, bolest v noci , z toho důvodu jsem v pracovní neschopnosti. Dle konzultace s praktickým lékařem by prý mohlo jít o zánět chrupavky žeberní nebo její posunutí...je pravda že mi tou oblastí projíždí neustále "jehličkky" jako by byl skříplý nerv. Je možné, že případný zánět popř posun chrupavky se na CT, které jsem absolovala neprojevil? Jak se zánět, popř nějaké jiné změny na žebrech léčí? Jak se léčí skříplý nerv? Jsem 167 cm vysoká, váha 58 kg, sportovně založená - kolo ,lyže,rehabilitační cvičení, aerobik,turistika, ráda pracuji na zahrádce / teď kvůli bolestem to nejde / ..problémy s bederní páteří jsem měla již dříve, poprvé předloni zjara, naposledy letos v únoru, kdy mi brněla pravá noha a vystřelovala bolest do nohy. Řešeno vždy ambulantně na ortopedii včetně elektroléčby, rašeliny , masáží rehab. cvičení..Letos jsem pak začátkem března měla zánět nosohltanu, nasazena antibiotika. Cca 2 týdny poté nastaly výše popsané bolesti, které mě hodně omezují v pohybu ,delším sezení a vykonávání běžných domácích činností...největší bolest při věšení prádla, vysávání,opakovaném shýbání se a narovnávání, jízda na kole nemožná.

Odpověď odborníka:

Řádné ortopedické a neurologické vyšetření by mělo upřesnit stav, při kterém bolest při změnách na hrudní pateři vystřelují do periferie hrudníku tím, že dochází ke tlaku na vystupoující mišní nervy. Toto tvrzení se vyšetřením, rtg a dalšími metodami musí potvrdit, ověřit. Zhodnotit možnou existenci osteoporozy vyšetřením i na densitometrii. K tomu i další vyšetření krevní testy, laboratoř. Podle všech výsldků pokračovat v další léčbě, diagnoza se musí stanovit. Rovněž upravit i polohu sedu, postavení hrudní pateře, kontakt mezi krční a hrudní pateí, přiměřené cvičení při sezení u PC.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Interní vyšetření
Články: Interní vyšetření
Interní vyšetření je soubor...
Cholesterol hlídejte! Vymkne-li se kontrole, můžete umřít
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Na léky proti nespavosti v těhotenství raději zapomeňte
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Ischemická choroba srdeční
Články: Ischemická choroba srdeční
Navzdory poměrně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: