Bolest dolní části zad

Dobrý den, posílám dotaz za svého dědečka (92 let), který je velice vitální, soběstačný, sám si chodí na nákupy. Nyní již 6. týdnem trpí velkými bolestmi zad v dolní části, které vystřelují do kyčle a bérce. Děda je léčen zatím pouze praktickou lékařkou, pomocí ibuprofenu a B12 injekčně. Dle slov paní doktorky dědu v tomto věku na žádnou Neurologii, Rehabilitaci nevezmou. Na internetu se však nejčastěji uvádí, že nejvíce pomáhají rehabilitační cvičení a ortopedické pomůcky. V popisu RTG snímku stojí - Sinskoliosa s rotací, polydiscopathie L1 - L5 s vak. fenomeny, spondylosis lumbalis. Tyto pojmy jsem si za pomoci googlu objasnila. Chápu, že v dědově věku není možné se pouštět do nějakých velkých akcí, ale ráda bych dědovi ulevila a proto Vás prosím o Váš názor či radu

Odpověď odborníka:

Pokud byl poveden rtg nyní, kdy jsou bolesti, pak to vypadá, že by bylo rozumné najít fyzioterapeuta, který pracuje pod dohledem lékaře( tedy ne na dálku), nebo ještě lépe přímo lékaře, který aktivní fyzioterapii provádí. Věk a již vzniklé změny nedovolují jakoukoliv aktivní fyzioterapii, pasivní fyzioterapie , cvičení a rehab.procedury však nestačí. Lze očekávat určité zlepšení, tedy návrat do stavu před 6 týdny,potíže ani popis neukazuje, že musí být situace již taková, jaká je. Bez přesného klinického vyštření však nelze tuto relativně optimistickou prognózu říci s jistotou. Někdy, ač to na první pohled nevypadá jsou změny již natolik závažné, že je třeb najít léky , které bolest tlumí,dovoluji normální život, přesto problém funkční nevyřeší. Vše je však hypotetické. S bolestmi však nelze žít v źÁDNÉM věku.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: