Bolest dolní končetiny

Dobrý den, dle vyšetření na rtg. mám nález retrolistézy L4 5mm, v záklonu zmenšení z 5mm na 3mm, výrazné omezení mobility v segmentech L4 a L5/S1. Na vyšetření u neurologa nebyl stav indikován k oper.řešení jen intenzivní rehabilitace. Již dva měsíce přetrvávají problémy s bolestí pravé dolní končetiny, v klidovém stavu vystřelující bolesti v oblasti holení kosti a kotníku, při chůzi jsou výrazné bolesti v oblasti holeně...při došlápnutí je noha klidnější naopak při uvolnění bolesti silnější. Bederní oblast v klidovém stavu, pravá dolní končetina necitlivější. Chtěl bych se zeptat zda tento problém vyřeším teda jen rehabilitací a pokud ano za jak dlouho bych měl poznat odeznívání příznaků? Je i jiná varianta léčby než RHB? Děkuji s pozdravem...

Odpověď odborníka:

Otázkou je, co míníte RHB, co je RHB pro Vás konkrétně. Správně je rehabilitační léčba péče o zlepšení funkčního stavu v postižemné oblasti a celého těla v souladu, cvičení pro obdovení svalových balnací a funkcí. Obnovení fyzické výkonnosti .Ve vašem případě bych očekával akitvní lékařskou fyzioterapii, která zlepší funkční stV PÁTEŘE A OKOLÍ, SAMOZŘEJMĚ V SOULADU S CELÝM TĚLEM, VY SOUČASNĚ ZAČNETE AKTIVNĚ SPOLUPRACOVAT CÍLENÝM CVIČENÍM dle zácviku u lékaře, fyzioetarapeiuta, rehabilitačního lékaře. Použití cvičení, byť pod vedením toho nejlepšího rehab.pracovníka není dostačující,je to jen část léčby. Zklidňujícími rehablitačními procedurami můřže dojít opravdu ke zklidnění příznaků, nikoliv však k funkčnímu zlepšení. Očekávání zlepšení , pasivní není ten správný přístup.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: