Bolest hlavy

Asi už 2roky mě bolí hlava.Že začátku mi to připadalo normální ale bolest byly pořád.Doktorka mě poslala na rehabilitaci , že to mám od krční páteře .Tam jsem byla jen sedmkrát.Vždy po RHC mě hlava bolela ještě víc.Pak už jsem tam nebyla.Jelikož jsem měla problémy s rukou opět jsem chodila na rehab. Různě jsem cvičila krční páteř , různé masáže i elektrolecba.Ruka sice přestala bolet ale hlava pořád bolela a praskama na bolest jsem se ládovat už nechtěla.Nyní mám nejspíš virozu jak řekla lékařka , měla jsem podezření na meningitidu naštěstí vyloučeno.Řekla jsem že mě bolí hlava , rýma , a oči při pohybu do stran a šíje.Řekla mi že ta bolest hlavy je nejspíš od krční páteře .Dala mi Dimexol 30tablet 2krát denně 1tab., a v úterý na kontrolu.Beru je od patka a zatím tedanevidim změnu.Oči mě už nebolí ale hlava pořád.Je mi 16let a docela mě to omezuje ve škole.Jelikož jsem teď od září v prvním ročníku střední školy tak jsem byla trochu ve stresu ale jen 2měsíce , nyní ne.Hlava mě bolí na čele a občas v zadu u kr.páteře . Bolí mě hlavně třeba když se dlouho směju nebo se ohnu rychle. Občas i když vstanu z postele tak mám mžitky před očima.Tlak mi měřili pry v pořádku , srdce taky. Vždy po rhc, mě hlava bolí pořád. Už nevím co stim. Snažím se stravovat dobře , kafe si dám tak jednou do měsíce někdy ani to ne. Za den většinou vypiju cca 2litry minerálky.Dělali i MR krční páteře nic tam prý není.Prosím vaši radu.Děkuji a hezký den

Odpověď odborníka:

Štěpánko,
předpokláám, že paní doktorka tě kompletně vyšetřila a při vylučování meningitidy jsi měla i vyšetření hlavy CT nebo MRI. Každopádně dle popisu charakteru tvých bolestí hlavy bych spíše zvažovala tenzní bolesti nebo také od krční páteře. Tenzní typ bolestí hlavy nemá jednoznačnou příčinu, často bývá provokován, stresem, únavou, jinou zátěží. Nemusí se jednat o výrazný jednorázový stres, ale spíše o dlouhodobé třeba i mírné přetížení organismu ať psychické např. ve škole, konlikty v rodině, s kamarády apod. nebo fyzické např. pi sportu.
Bolesti od krční páteře bývají většinou funkční. To znamená, že na RTg, MRI není žádný nález. Příčinou těchto bolestí bývají špatné pohybové stereotypy, špatná životospráva. To neznamená, že pokud špatně stojíš, sedíš nebo se pohybuješ jsou některé svaly více přetěžovány a jiné ochabují, to vede k "zatuhnutí" svalu, "blokádě" v kloubu, jejich omezení pohybu a bolestem, které se mohou šířit různými směry- do rukou nebo do hlavy.
Neznám tě a nevím jaké jsi konstituce- štíhlá nebo při těle. Jaké máš denní aktivity, jakým způsobem se učíš (vleže nebo vsedě), kolik času trávíš u počítače, jaký máš pitný režim apod. To vše hraje roli u bolestí krku a přenesených bolestí do hlavy. I ta bolest ruky vzhledem k negativnímu nálezu na mRI byla pravděpodobně přenesená a způsobená nevhodnou zátěží a špatným stereotypem.
Doporučovala bych ti zrevidovat tvůj denní režim, kolik máš pohybu, jak sedíš u učení nebo u PC, jestli se nehrbíš, jestli nepředsouváš příliš hlavu vpřed, kolik vypiješ tekutin (2litry je přiměřené) atd. Třeba si večer nech u postele sklenici vody a než vstaneš, napij se a vstávej pomaleji. I když máš v normě tlak, po ránu může při rychlejší změně polohy kolísat.
Nevím jakou jsi měla rehabilitaci,jaké techniky jste cvičili a jaká cvičení jsi dostala za úkol cvičit doma. V RHB je vždy důležitá kvalita cvičení, aby fyzioterapeut dohlédl, cvičíš-le daný cvik správně. Elektro a masáže jsou doplňkovou léčbou, jejich účinek je krátkodobý. Doporučovala bych ti poohlédnout se v okolí po fyzioterapeutovi, který má kurz Dynamické neuromuskulární stabilizace= DNS. Tato metoda by pro tebe byla vhodná. Mobilizace a trakce pomohou také jen na chvíli. Vím jen, že solidní RHB je v Ostrově, jinak tvůj kraj neznám.
Nedoporučuji Dimexol brát dlouhodobě, uvolňuje celkově svaly, nejen ty přetížené, ale i ty oslabené. Co se týče stresu ve škole, možná už odezněl, možná si jej potlačila nevědomky. Zkus zrevidovat přístup k učení, poměr škola, odpočinek apod.
V neposlední řadě můžeš zkusit i alternativní metody jako akupunkturu, ta se ale platí a ne málo.
Snad ti něco z tohoto popisu pomůže.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: