Bolest hlavy

Můj dotaz byl publikován dne 25.7.14. Ano paní doktorko mé bolesti hlavy jsou denně po uvedenou dobu,avšak ve vlnách přesně řečeno týden bolesti,kterou snesu a 3 týdny té kruté.... ani za tak dlouhou dobu jsem nezjistila,co ji spouští a jak si od ní ulevit. Po 6 létech bolesti jsem zjistila,že se mi uleví,když si zmáčknu na boku krku..ne vždy se mi však podařilo natočit hlavu. Po operaci páteře již toto neplatí a jsem opět na začátku. Vše o čem jste psala jsem absolvovala a stále absolvuji. Můj neurolog mi sdělil,že se s tím nedá nic dělat, což si vůbec nedovedu představit. Psycholožka ve zprávě uvedla,že netrpím žádnou latentní depresí,což vím,nemám žádné problémy,ale vzhledem k bolestem můžu depresí trpět. Můj neurolog mi předepsal uklidňující léky,ale bez efektu,jako všechny léky,kapačky,nekonečné rehabilitace atd.A omlouvám se,ale s jeho názorem nesouhlasím. Prý mi už nemá co nabídnout..jen morfium. A máte pravdu s bolestí,která značně omezuje...nechci žít. už je to moc dlouho. Pokud měl můj neurolog pravdu,pak nemá cenu otravovat jiného lékaře-neurologa a doufat, že jak bolest přišla,tak i odejde.

Odpověď odborníka:

Paní Kateřino,
u chronických bolestí není již vyvolávající moment přítomen. Ten byl přítomen úplně na začátku Vašich bolestí, nyní se už Vaše bolesti udržují samy od sebe stručně řečeno. Podle svých zkušeností se domnívám, že Vaše bolesti byly na začátku mírné. Nějaký faktor, ať už vnitřní jako třeba osobnostní rysy nebo vnější jako nepříznivá situace v rodině nebo v práci apod., způsobil, že jste se nedokázala s bolestmi vyrovnat a jejich intenzita narostla do ohromných rozměrů. Za ty roky se Vaše tolerance bolesti výrazně snížila. Bolest je vždy subjektivní. Její intezita závisí na příčině spíše u akutních bolestí. U chronických bolestí závisí již intenzita mnohdy více na vnímavosti a citlivosti daného jedince vůči bolesti. Bohužel se někdy stává, že operace páteře mohou tyto bolesti paradoxně zhoršit u některých jedinců.
Předpokládám, že netrpíte žádným vážným onemocněním, nemáte rakovinu apod. V tom případě by jste si měla uvědomit, že nemáte vážné, život ohrožující potíže. Vaše potíže jsou jistě nepříjemné a omezující, ale neohrožují Vás. Předpokládám také, že jste chodící, nejste tělesně postižená. Chápu, že bolesti jsou velmi nepříjemné, ale dá se proti nim bojovat. Kvůli nim není dobré vzdávat život. Možná jste to už slyšela, ale jsou na tom lidé i hůře. Žijeme jen jednou a druhou šanci již nedostaneme. To už nechcete nic zažít? Máte děti? A nechcete je vidět vyrůstat? Nebo si je nechcete pořídit? Nevěřím, že by Vás tyto zážitky jako ženu nelákaly?
Píšete o tom co pro Vás udělali lékaři, nezmínila jste se však, co jste pro sebe udělala Vy. Cvičíte pravidelně dle doporučení fyzioterapeuta i doma nebo jen na cvičebně, což je velmi málo. Pokud byla v úvodu přítomna nějaká konfliktní situace, zkusila jste ji vyřešit? Někdy člověk podvědomě uteče do nemoci, aby se vyhnul konfliktu a nemusel jej řešit. Jaká je Vaše životospráva? Pracujete nadměrně a nevěnujete se vlastnímu odpočinku nebo jste naopak zalezlá pořád doma a máte ID? Obojí je špatně.
Domnívám se, že ve Vašem případě má smysl zeptat se na názor i jiných lékařů- neurologů. Určité procento lidí s chronickými bolestmi skončí na opiátech, jinak svou bolest již nezvládnou. Chcete-li se jim vyhnout, pak se zkuste zeptat na názor jiného neurologa a stejně tak i jiného psychologa. Jestliže jsem mluvila o změně psychiky u bolestí, neměla jsem na mysli klasickou depresi, ale spíše určité povahové rysy jako predispozici horší tolerance bolesti. Ještě bych Vám doporučila poohlédnout se ve Vašem kraji po "Psychosomatické klinice". Je to obor zabývající se propojením problému těla zejména bolestí a psychiky. Jedinci se většinou věnuje tým odborníků složený z kékaře, psychoterapeuta a fyzioterapeuta.
Pokud by jste byla schopna cestovat do Prahy, doporučila bych vám zkusit konzultaci na Rehabilitační klinice v Motole. Ambulantně by Vás vyšetřili a rozhodli, jestli Vám jsou schopni pomoci a přijmou Vás na 14dní na lůžko nebo ne. Objednání je na tel. 224439283. Psychosomatice se v Praze věnuje např. zařízení Roseta, blíže viz http://www.roseta.cz, ale na Ostravsku nevím. přeji pěkný večer

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
bolesti hlavy | Od: Lebduska Vladimir | 3.8.2014 09:55
Dobrý den,
chtěl by jsem Vas pozadat o radu ,ev. pomoc. Již cca 2 roky mám problémy se smrkáním a za tu dobu doslo k zánětu na hlavě a velkého tlaku na vrcholku hlavy -dále projevy slabosti,nesoustredení, malatnosti,unava. Zkousel jsem inhalaci,krenovou metodu na uvolnění-nepomohlo, ct mozku-negativni.Antibiotika po ORL Deoxymikoin nezabrala. Po infarktu a naslednem bypasu jsem uplne znenil jidelnicek (ovoce, zelenina,ryby, lusteniny). Myslel jem si ze mi pomuze vycistit telo, zatim efekt 6 ti mesiců nepocutuji. Chci se zeptat zda by mi pomohly medikamenty na snižení tlaku hlavy a následné vysmrkání a uleve, nebo magnetoterapie. Nebyl jsem na magneticke rezonanci. Děkuji a prosim za odpoveď. Lebduska Vladimir
reagovat
re:bolesti hlavy | Od: uLekare.cz | 4.8.2014 09:29
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.


reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: