Bolest hlavy-aneurysma

Dobrý den, měla bych na vás dotaz: Pře 33 měsíci mě dlouhodobě bolela úporně hlava, dle neurologa to bylo vyšším tlakem v těhotenství, následně jsem dostala preklampsii a rodila jsem CŘ, nastaly komplikace ajá byla v umělém spánku a na UPV. Při probouzení tlak 200/150 po dobu 3 dnů a následně i po lécích na JIP tlak 160/100 do upravení. Po propuštění domů CT dutin-negativní, poté bolesti ustoupily, cca více jak po měsíci mě hlava zase rozbolela, místa bolesti na hlavě se mění, ale trvají již 5 den. Můj dotaz zní, pokud bych měla aneurysma, prasklo by mi při tak velikém tlaku? Nyní mám tlak spíše nižší. Neuroložka mě poslala na CT, na to jdu za 14 dní, ale mám alergii na kontrastní látku, tak nevím zda tam vůbec půjde něco vidět? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, faktory pro prasknutí ev. aneurysmatu nejsou přesně prozkoumány, ale obecně řečeno: pouze vlivem vysokého tlaku nepraskne, i když se to jednoznačně vyloučit nedá. Pokud máte alergii na kontrast , jistě lze situaci ošetřit podáním antialergického léku nebo kortikoidu do žíly, mělo by se ale spíše podrobněji prozkoumat, na jaký konstarst jste vlastně alergická /to si asi vy sama nepamatujete, ale někdo by to měl mít popsáno v dokumentaci, poptejte se u svých lékařů/ a ev. zvolit jinou metodu, tedy NMR /magnetická resonance mozku, kde je konstastní látka úplně na jiné basi a nemusí se někdy použít vůbec/. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: