Bolest hlavy, malátnost, pocit na zvracení...

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně svého manžela. Je mu 28 let a v září změnil zaměstnání (pracuje na 12.hodinové směny, u PC ) Je to cca měsíc, kdy u něj začalo nechutenství, neustálý pocit na zvracení, bolesti břicha, řídká stolice a do toho se přidala velká bolest hlavy a motání se. Dle praktického lékaře je vše od krční páteře a dostal doporučenku na rehabilitace, které samozřejmě v nejbližšï době navštíví, ale můj muž má pocity, že jeho potíže způsobuje něco jiného, než krční páteř. Proto se chci zeptat, zda- li všechny jeho obtíže může mít za příčinu opravdu pouze krční páteř? Bojí se např.nějakého nádorového onemocnění apod...A abych nezapoměla, jeho dr.odmítá napsat doporučení na nějaká vyšetření, stojí si pouze za názorem, že vše je způsobeno krční páteří. Předem děkuji za odpověď. Krásnỷ den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Nikolo. Dysfunkce krční páteře může způsobit celou řadu potíží (a u 12-hodinové práce na PC se tento problém nabízí...), těžko na ní ale svést průjem a bolesti břicha. Pokud tyto potíže trvají přes měsíc, je jistě na místě podrobnější rozvaha nad event. onemocněním v oblasti trávicího ústrojí (a podle charakteru bolestí hlavy a motání i event. neurologickým problémem). Nevím, jaký vztah má manžel ke svému praktickému lékaři - správné by bylo jít opět za ním a svěřit se opět s obavami s z jiného problému než "krční páteř" - lékař musí manželovi vše adekvátně vysvětlit, včetně toho, proč případně odmítá doporučení dalších vyšetření - od toho tam je a je to jeho povinnost (včetně event. předání písemné zprávy se zdůvodněním postupu - to platí i pro prakt. lékaře...). Pokud se manželovi k danému lékaři již nechce, nutno říci, že v ČR není přístup ke specializovaným lékařům vázán na doporučení od praktika, lze se objednat rovnou (i když třeba někdo doporučení bude chtít a je samozřejmě dobré jej mít - protože má obsahovat podstatné informace o pacientově stavu, nelze na tom trvat...), takže můžete zkusit interní či rovnou gastroenterologickou ambulanci - po předchozí telefonické domluvě. Přeji Vám, ať za potížemi nic vážného nestojí!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Články: Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Pálení a řezání v podbřišku...
Gastroskopie
Články: Gastroskopie
Gastroskopie nebo jinak...
Poruchy psychiky a spánku může vyvolat zvýšená hladina prolaktinu
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Uroinfekce
Články: Uroinfekce
Bolest při močení může být...
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x