Bolest holeně

Dobrý den, mám takový problém. Hraju ragby a jednou po tréninku na velice špatném terénu mě začalo bolet místo na holenní kosti asi 3cm pod kolenem, bez otoku, pouze sem měl v tom místě zvýšenou teplotu na kůži. Po dvou dnech jsem měl zápas. Bolest nepřestala. Při zápase se mi ta bolest ještě zhoršila, vystřelovala po celé hol. kosti až do paty a nemohl jsem na nohu došlápnout, zápas jsem kvůli bolesti nedohrál. Dal jsem noze 14 dní oddych a zároveň jsem se objednal k ortopedovi. Bolest stejně nepřestala noha mě bolí při chůzi po schodech dřep udělám jen s velkou bolestí, když se pokusím běhat tak čím delší dobu běhám tím mě noha více bolí. Byl jsem u ortopeda, ten mi řekl, že mám hrozně volná kolena (vazy) a poslal mě na roentgen. Na snímku mi našel periostalní reakci v místě bolesti. Poslal mě na Rázovou vlnu. Zatím jsem byl na dvou sezeních. Aplikace na dané místo bolí jako čert, opět mi vystreluje až do paty. Mám pocit, že se to vůbec nezlepšuje. Měl jsem něco dost podobného na druhé noze. To se mi stalo při dřepu, noha se mi zkroutila (podlomila) směrem dovnitř. Bolest byla stejná, dokonce na stejném místě. Chodil jsem na laser, pomohlo to, ale jakmile jsem šel zase do posilovny, bolest se vrátila. Bolest přestala po třech měsících pauzy od posilovny a minimem běhání. Stejně mě občas pobolívá. Bolest asi přibližně u čísla 3 přiloženého obrázku Co s tím? Děkuji za odpověd'

Odpověď odborníka:

Pokud se jedná o bolest v místě obrázku 3, to jest těsně pod kolenem v místě hrbolu holeně kam se upíná čéškový vaz může se jednat u dospívajících o chorobu Osgood Schlatter. To by bylo ale na rtg vidět. Pokud tam nebylo nic vidět, charakteristické odchlípnutí apofysy, části kosti ve které kost roste, potom se velmi pravděpodobvně jedná o entezopatii čéškového vazu, což je příznak přetrenovanosti anebo arypického zatěžování kolena.Někdy je bolest i ze změny osy rohoto vazu a polohy čéšky. Dnes se i u dospívajících spíše tento stav entezopatií vysvětluje. Je třeba trenink a zatěžování vysadit asi na 3 týdny,, Fastum Gel nebo Ibalgin gel, obrátit se na rehabilitaci k léčbě fyzikální terapíí. Obstřiky pomáhají dočasně. Jinak zvažovat užití měkké ortézy po dobu náročnějšího zatěžování. Enztezopatie je reakce ve spoji sval nebo vaz a kost při přetížení. Podrobněji tak píšu proto, že jste na vyšetření již byl.Nicméně vhodná opětně kontrola u chirurga, ortopeda nebo reh. lékař.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: