Bolest holení kosti, kotníku a kolene

Dobrý den, jsem zoufalá a nevím kam se obrátit o radu. Moje maminka 68 let se poslední rok VELMI potýká s bolestmi kloubů (kotník, koleno). Dochází na ortopedii, kde je jí většinou při obtížích provedena punkce a aplikovány zřejmě kortikoidy. Od ledna tohoto roku se však obtíže zhoršily a já mám obavu, zda se nejedná o rakovinu kosti. Maminka měla začátkem tohoto roku, problém s hybností ramene, bolestí lopatky a šíje a s "dodýchnutím" vyšetřena na interně pro vyloučení infarktu a kvůli nějakým hodnotám v krvi provedeno i CT – bez nálezu. Následovalo období velkých bolestí zad spolu se zimnicemi a vysokými horečkami. Do toho se opět přidal zánět kolene, provedena punkce a po aplikaci injekce do kolene - odezněly i obtíže spojené s bolestí lopatek a šíje, dostala také antibiotika. Tři dny na to jí bolestivě otekl kotník, opakovaly se zimnice, horečky - diagnostikována růže v kotníku. Ta již přeléčena jinými atb. před třemi týdny a označena za vyléčenou. Od té doby otok kotníku významně splaskl, avšak maminka si velmi stěžuje na bolest v něm, který se jí šíří až do půli holení kosti, při chůzi až do kolene a já tam mírný otok stále vidím. Jinak velmi aktivní žena je nyní upoutána na lůžko nebo křeslo, při chůzi našlapuje opatrně, končetina bolí a nejvýznamněji prý v noci, kdy je nucena si brát léky proti bolesti. Má stále zvýšenou sedimentaci, přesné hodnoty ale teď nevím. Rozborem krve zjištěno podezření na cukrovku, zítra jde na test. Praktická lékařka předepsala vitamin D, a dále je objednána na revmatologii, ale bohužel nejbližší termín byl až 25.3. Nyní si opět začíná stěžovat na ztuhlost kolem lopatek a šíje. Začínám se obávat, že se jedná o něco vážnějšího, než jen o artrózu, o které vím, že diagnostikována je. Večer mívá pravidelně zvýšenou teplotu kolem 37, 3. Chtěla jsem se zeptat, zda by z rozboru krve bylo poznat, zda jsou v těle markry, které by na případnou rakovinu upozornily, nebo zda je nutné absolvovat nějaké speciální vyšetření? Praktická lékařka otevřeně říká, že si s maminkou neví rady :(, ale je ochotna ji vyjít vstříc, pokud si o nějaké vyšetření poprosíme. Příští týden jde maminka opět na kontrolu k ortopedovi, ale bohužel, i když je jeden z mála, který byl dosud schopen ulevit jí od obtíží s kolenem a kotníkem, nedá se s ním moc mluvit a např. obtíže, které maminka měla s horní částí těla i to, že injekci kterou dostala do kolene problémům s šíjí a lopatkami ulevila - ho nezajímají, neposlouchá. Já se o maminku moc bojím, začíná na tom být špatně i psychicky, ale nevím kam se obrátit. Stran genetické zátěže, oba její bratři i otec na rakovinu zemřeli. Ve dvou případech se jednalo o rakovinu plic a v tom třetím si jen pamatuji, že to bylo rychlé, strýc skončil z ničeho nic v nemocnici, měl metastáze a do týdne zemřel. Maminka je kuřačka, léčí se s hypertenzí a zeleným zákalem. Je štíhlá a jinak velmi aktivní. Moc prosím o radu, už nevíme jak dál. Moc děkuji i za trpělivost s pročítáním takto dlouhé zprávy a Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Hanko, chápu Vaši bezmoc, ráda byste,aby mamince se ulevilo a našel se původce obtíží. Někdy je to velmi těžké a zdlouhavé a ta nejistota člověka ubíjí. Po tíže, které popisujete, mi na první pohled spíše připadají opravdu kloubního původu, respektive revmatologického, zdá se, že v těle probíhá zánět (vyloučila se borelioza???), který se stěhuje. Po vyšetření revmatologem budete jistě moudřejší! Samozřejmě riziko rakoviny je zde vždycky, obzvláště má-li maminka rodinnou zátěž a je kuřačka. Na druhé straně píšete, že měla CT hrudníku, které je v pořádku a to je důležité ! Obecný marker, který bychom nabrali z krve a diagnostikovali rakovinu bohužel neexistuje. S ohledem na stěhování bolestí z nohou, na hrudník si opravdu spíše myslím, že jde o revmatologické obtíže a věřím a doufám, že revmatolog celý problém rozlouskne! Držím palce!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: