Bolest i po minimálním cvičení

Dobrý den, potřebovala bych poradit.Ještě pět let zpět jsem běhala dvakrát týdně 6km,nic mne netrápilo.Po prvním porodu jsem se jakž takž zmátořila a opět začla cvičit,jenže vzápětí(po 2 letech)jsem otěhotněla zas.Mám hrozné problémy s páteří,nemám skoro žádnou svalovou hmotu,skoliozu a fyzioterapeut říkal,že je to katastrofa.Chodila jsem k němu čtvr roku,akorát mně poučil jak správně stát rovně a nějaké základní cviky.Problém je v tom,že když se snažím i jen o blbé protahování(kočičí hřbet atd.) tak druhý den mně šíleně bolí záda,takže mne to od dalšího cvičení odradí..Dali mi injekčně magnesko ale po tom jsem byla celý týden v neuvěřitelných bolestech,dokonce Dr zjistila,že se mi stáhnul nějaký sval u žaludku(bylo mi furt na blití),nikdo to na te rehabce nechápe,že mi magnesko udělalo přesný opak toho co mělo.Po čtvrt roce se mě jednoduše zbavili.Jenže bolesti zad jsou čím dál horší,hlavně po ránu v posteli a po cvičení to jsou muka...Tak potřebuji poradit co mám dělat...Magnosolv trochu pomáhá,ale prej se nemá brát dlouhodobě(mám za sebou 3 krabice)...Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Přítomnost skoliozy a stav po dvou porodech již samo o sobě indikuje nutnost cvičení a občasné fyzioterapeutické léčby. Ovšem " aktivně fyzioterapeutické". Vysvětlení způsobu stoje může být sice velmi důležité, bez nácviku správné ergonomie sezení, stání a při různých činnostech opravdu nelze udržet správný funkční stav páteře a pohybového aparátu. To ovšem lze za předpokladu "aktivně fyzioterapeutické" léčby, tzn. zlepšení funkce, která umožní , byť zpočátku dočasně ccílené konkrétní cviky včetně toho, který jste prováděla. Něco asi bylo špatně, buď nedostatečná fyzioterapeutická léčba, vysvětlení cíleného cvičení nebo můžete mít jinýý problém, který to neumožňuje. Nejlépe by bylo nyvštívit Vašeho lékaře, který vyšetřením vyloučí jinou vážnou poruchu, často to bývá např. nedostatek železa, bílkovin v těle. Nestačí bohužel kontrola púouze po porodu. Po druhém dítětí bývají podobné nedostatky docela často. Zváží, zda by nebylo např. třeba provést i rtg vyšetření či jiné doplňující dle jeho . Pak teprve opět " aktivně fyzioterapeutická léčba" Jinou možnost nevidím.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: