Bolest kloubů - vysazení euthyroxu 75

Dobrý den, prosím Vás moc o radu. Je mi 29let a léčím se Euthyroxem již 7 let na autoimunní onemocnění snížené funkce štítné žlázy (atrofická tyreoiditida). Nesmím moc jódu. Jsou to také 3 roky, co jsem po 9 letech vysadila hormonální antikoncepci (jediná zabrala na menstruační bolesti) - nechtěla jsem brát dvoje hormony. Od té doby mám rozsáhlé akné na zádech a stále mi na endokrinologii zvyšují dávky Euthyroxu. V květnu jsem léky vysadila na radu léčitele, nebrala jsem je celkem 6 týdnů. Po začínajících stavech slabosti, dušnosti, bušení srdce, ospalosti, jsem léky opět začala brát. Ale příznaky neustupovaly, přidaly se úzkosti a velké menstruační bolesti. Menstruace měla vždy 2 týdny zpoždění. Do toho mě hodně začaly bolet klouby, hlavně ramena, kolena a kyčle...postupně všechny. Hodně v nich praská a chroustá. Mohou tyto příznaky souviset s parathormonem či Kalcotoninem? - případně jak a s kterým? Měla bych zvýšit dočasně příjem vápníku ve stravě, příp.doplňcích či právě naopak se mi v kloubech ukládá z jeho nadbytku? V dětství jsem brala hodně penicilinu, který mi odrovnal imunitu, s kterou jsem se následně léčila. O gynekologických chronických zánětech od 10 let nemluvě a alergií taktéž... Obecně mám nízký tlak (90/55) a vysoký tep (93). Před půl rokem nález 5cm cysty na vaječníku - to přeci také souvisí s hormony...? U lékařů mi chybí, že to nedokáže nikdo brát celistvě, najít příčinu. Mohu doplňkově brát Gynex - bioinformační přípravek s vysokým obsahem Fytoestrogenů? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jitko, já osobně nemám nic proti DOBRÝM léčitelům a ti se mimo jiné zpravidla vyznačují tím, že nevysazují lidem chronickou medikaci. Správnou cestou je podle mne, když už alternativní léčba, tak pokud vede k výsledkům, následuje postupné vysazení chronického léku. Vaše kloubní obtíže nejsou typické pro poruchy produkce parathormonu a kalcitoninu již vůbec ne. Vápník a zejména vitamín D (zejména v zimní sezoně) užívat můžete (vitamín D mimo jiné podporuje také imunitu), ale oboje by nemělo přesáhnout doporučené denní dávky 400mIU vitamínu D a 1000mg kalcia (počítáno i s přirozeným příjmem v potravě). Doporučovala bych také užívat například přípravek Condrosulf, přípravky s kolagenem pro podporu výživy kloubních chrupavek. Pokud vás bolesti kloubů omezují v běžných denních činnostech, pak navštivte také revmatologa k vyloučení nějakého systémového nebo revmatického onemocnění. Jistě by bylo vhodné vyšetřit i další hormonální osy, nespokojit se jen s poruchou funkce štítné žlázy. Gynex můžete vyzkoušet, užívejte alespoň tři měsíce, aby bylo možné zhodnotit efekt. Mějte příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: