Bolest kolena

Dobry den.Rozhodla jsem se vas poprosit o Vas nazor.Je mi 38 let a mam celkem 4 deti.Jiz od roku 2009 me pobolivaly kolena,vice leve nez prave,bez urazu i bez zasahu do kolena.A pred 2 lety uz to bylo opravdu hodne a zasla jsem k ortopedovi.Po lecbe obstriky a tabletami s vyzivou kloubu me doktor poslal na ASK - vysledek - vycisteni kolena,pliky v kolenu.Koleno ale do pul roku zacalo opet hodne bolet,znovu ASK a vysledek - praskly meniskus (papousci zobak).Vyndani casti menisku,pul roku nemocenska-porad bolest kolene.Prvni ASK - cerven 2013 a druha leden 2014.Po pul roce se koleno trochu zklidnilo.Prosla jsem nekolika RHB,brala condrosulf,dona...Koleno pobolivalo po vetsi zatezi a zmene pocasi.Ale dalo se to zvladnout.Byla jsem i v cervenci na MRI a vysledek byl : LCA v horni polovine zvyseneho signalu,lehce rozsireny s drobnymi tekutinovymi okrsky-stav po distenzi ci parcialni rupture,LCP ma obvykly prubeh,neni zesilen.Medialni meniskus s defektem vnitrni casti na pomezi tela a zadniho rohu - vertikalni hypersignalni linie s diskretnim fragmentem hrotu vnitrni casti menisku - spise odpovida fissure nez stavu po parcialni medialni menisektomii,ventralni a dorzalni roh MM stejne vyse.Jinak maji menisky obvykly tvar i ulozeni,bez patologicky zvyseneho signalu.Kolateralni vazy jsou hyposignalni,obvykle sirky.V oblasti kloubu je minimalni mnozstvi tekutiny.ZAVER: stav po distenzi ci parcialni rupture LCA.Defekt vnitrni casti MM - v.s. vertikalni fissura,nema charakter defektu po parcialni menisektomii. Bylo mi receno ze je to docela v poradku.A nyni jiz pres mesic mam opravdu velke bolesti kolena.Boli jakoby uvnitr kolene a i pod kolenem a z vnitrni strany.To boli obcas i pri kleknuti.Boli denne a posledni tyden i kdyz je v klidu.Trva docela dlouho nez se uklidni.Hodne boli po delsim sezeni (pracuji v kancelari) a pri vetsi zatezi.Ale od vcera boli skoro v kuse.Ibalgin na bolest jen utlumi a to na chvili.Muj ortoped ma dovolenou,ale vzal me jiny.Poslal me na RTG a vysledek - na axial.projekci dyspl.ceska wiberg II jiste,lehce naznacena subluxace lateralne a snizeni zev.strany FP sk. Byly mi napsany opet RHB a condrosulf a za mesic kontrola u meho ortopeda.Co si o vysledcich mam myslet?Asi to neni nic akutniho.Ale koleno opravdu akutne boli.Chodim do prace,nemohu si z finan.duvodu dovolit porad marodit,ale opravdu mam co delat abych v praci vydrzela.Nechce se mi brat leky na bolest,beru jen v nejnutnejsim pripade.Ale bolest je dost silna.Snazim se jen nesedet,chodim,stojim...ale uz me to dost boli i ve stoje.Jsem z toho docela zoufala,mam doma deti a musim fungovat,ale kdyz to s bolesti moc nejde.Bolest je pichava,i tupa.A obcas projede az do lytka. Budu moc rada kdyz mi napisete svuj nazor.Pan doktor mi jeste doporucil - omezit opak. nebo deletrvaj.flexi kolena - co presne je tim mysleno? Moc dekuji za vasi odpoved a omlouvam se za tak dlouhy dotaz.Irena

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pro Vaši diagnosu je rozhodující stav chrupavek, o nich se nic nepíše ani v nálezu z MR ani z arthroskopického protokolu. Drobné postižení menisku Vám nebude dělat tyto potíže. Na chrupavku jste dostávala i Condrosulf a injkece. Pokud je poškozená pak připadají ještě v vaphu alternativní metody jako je apliakce krevní plsmy obohacené trmbocyty neo kemnové buňky. Pokud je chrupavka v pořádku a trvají potíže je třeba zvážit vyšetření scintigrafií a krevní náběry - příčina bolestí může být i mimo koleno. V součansé akutní fázi je možno zkusit obstřik kortikoidem, o kterém nepíšete a silnější dávku analgetik. Flexí kolene se myslí jeho ohnutí - lékař má podezření že boelti vyvolává poškozená chrupavka na čéšce.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: