Bolest kolena

Dobrý den, můj syn (12) hraje závodně hokej. Již delší dobu ho občas zabolí v koleně(při cestě ze schodů, při dřepech..), ale nic, co by ho nějak omezovalo. Již dříve jsme navštívili ortopeda a ten koleno prohmatal, prohlédl a řekl, že se jedná o růstové bolesti, pokud by koleno bolelo, má syn zvolnit. Teď jsme raději pro jistotu navštívíli znovu jiného lékaře, ten udělal rentgen a zjistil, že syn má Osgood Schlatterovu nemoc s tzv. vytvořenou perlou (fragmentací nekrózních kostí). Doporučil synovi zvolnění, laser, magnet a protahovcí cviky. Dost jsem si o této nemoci četla a většinou pacienti mají bolesti, které je omezují, nemohou nic dělat. Syn normálně trénuje, hraje zápasy, ve škole cvičí, chodí na sportovky a nic ho nebolí, jen jak už jsem psala občas zabolí po ránu na schodech nebo při jiných situacích. Nevíme, co teď, do sportu ho nenutíme(nejsme ambiciózní rodiče, jak jsem si někde přečetla, že tuto nemoc mají děti takovýchto rodičů), ale syn hokej miluje, bolesti při něm nemá. Prosím, co Vy na to. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Osgood Schlatter se dnes nehodnotí jako aseptická nekroza, ale jako trakční entezopatiev oblasti pod čéškou a také v souvislosti s růstem holenní kosti. Příčinou je většinou přetížení kolena při sportu. Pokud jsou bolesti je třeba krátkodobé znehybní kolena,(3 týdny) s následnou pohybovou léčbou na rehabilitaci ke zpevnění svalového a vazivového aparátu kolena. Léčba je většinou dlouhodobá, potíže odezní až i po 2 letech.Stav je v podstatě třeba jen na ortopedii kontrolovat. Je třeba pomýšlet na to, že se ale v koleně může u rostoucích hochů jednat i o chondropatii kloubní chrupavky kolena,někdy v souvislosti s tvarem a polohou čéšky, kdy navíc kloubní chrupavka, která je dosud nezralá na zátěž reaguje otokem, někdy až mikroskopickým rozvlákněním a bolestmi kolena. Tyto možnosti musí ortoped zhodnotit. Vhodné je skutečně zvolnění zátěže, dostatek vitaminu D, vápníku hlavně v mléčných výrobcích a dostatek bílkovin. Jinak podle nálezu ortopeda a dle stavu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Železo
Články: Železo
K čemu v organismu slouží...
Alergická reakce po tetování může nastat až za několik let
Články: Alergická reakce po tetování může nastat až za několik let
S rozšiřující se škálou...
Při léčbě deprese polykat prášky nestačí
Články: Při léčbě deprese polykat prášky nestačí
Onemocnění depresí zasahuje...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: