Bolest kolene

Dobrý den, přibližně před 6 lety jsem měl natržené postranní kolenní vazy a přední křížový vaz, měl jsem jít na plastiku ACL, ale odmítl jsem. Dostal jsem ortézu a po nějaké době to bylo v pohodě, sportoval jsem bez omezení. Teď mě po tréninku boxu koleno trošku bolí a chvílemi mi trošku připadá, že je nestabilní. Byl jsem u ortopeda, který mě poslal na rentgen a ten nezjistil nic, pak na MRI a zpráva zní: Prav.st.p .parc. rupture LCA, kde neprav. kontura a rozvlák. okrajů s zn. degen. změn, mírné zvlnění LCP by mohlo odpov. st.p. distenzi vazu. Jinak bez známek kostní modřiny bez zmn. tekutiny či jiné patologie. dop. dle zvážit efektu rehabilitace AS + plastika vazu. Chtěl bych se zeptat, co tato zpráva říká a jestli by bylo vhodné jít na tu plastiku. Hodně sportuji a četl jsem, že časem, když sportuji, bych mohl mít bez plastiky artrózu. Box není sice na kolena sport náročný, ale na nohách, zvláště na postižené, pořád rotuji. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

I když je nález magnetické rezonance důležitý, není zcela přesvědčivý na 100%. Vyšetření neukazuje na žádnou potřebu absolvovat plastiku předního zkříženého vazu. Magnetické rezonance ale nemusela skutečně plně stav měkkých tkání kolena odhalit. Jistě rehabilitace, jistě fyzikální léčba, jistě omezení zátěže kolena a případná přetrénovanost. Je třeba pomýšlet i na možné příznaky chondropatie kolenního kloubu, i když nejste úplně mladý. Pokud by koleno vyvolávalo potíže, bolesti, omezení hybnosti nebo dokonce blokádu, je na místě jako vrchol diagnostického a terapeutického postu provedení artroskopie vyšetření a léčení.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: