Bolest kolene

Dobrý den, asi před čtyřmi lety jsem měl při hodině tělocviku úraz kolene. Když jsem s tím šel k ortopedovi, tak mě poslal na RTG s tím, že jsou to pravděpodobně pouze povolené vazy. Po RTG mi bylo řečeno že vazy jsou povolené a pokud by bolest do měsíce neodezněla, tak bych musel podstoupit nějakou operaci, kde by se podíval do kolene. Dále mi nařídil klid na 4 týdny. Bolest tedy do kontroly odezněla. Nyní, už asi půl roku mne při tenise, který aktivně hraji, vždy hned na začátku, asi po pěti nebo i méně minutách, začne bolet koleno a to i takovým způsobem, že skoro nejsem schopen stát na nohou, poslední dobou si koleno zalepím tapem a je to lepší. Navíc když pohybuji koenem bez tapu, tak mi v kolenu jakoby vrže - jako nenamazaný stroj. Tuším ale, že to "pouze" povolené vazy nebudou. Nevím co s tím. V současnosti je mi 15 let. Předem děkuji za odpověď. Filip Baldík

Odpověď odborníka:

Volnější boční vazy se zjišťují u většiny dětí, vývojem se vazy zpevňují. Je třeba pozornost zaměřit na nitrokloubní struktury a to především na stav kloubní chrupavky. V tomto věku se objevuje velmi často chondropatie, změny chrupavky, kdy nezralá chrupavka reaguje při své měkkosti na přetížení zvýšenou látkovou výměnou, možným zduřením, noho se objevi i mikrotrhlinky. Jediné léčení je omezení zvýšené tělesné námahy, šetření kolena. Další léčebné postupy záleží na stadiu chondropatie. Další možnosti jsou změny na meniscích, může existovat i změna tvaru menisku, diskoidní meniskus. Tedy na ortopedii, lékařské vyšetření a patrně další zobrazovací metody, které stav upřesní, podle výsledku potom léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: