Bolest kolene

Hraji hokej v Kanadě a už měsíc cítím bolest na vnější straně pravého kolene. Pokud trénuji tak po tréninku nemohu ohnout nohu protože bolest je příliš veliká a je to mírně nateklé. Navštívil jsem doktora který diagnostikoval syndrom iliotibiálního vazu a nasadil mi prášky diklofenac 50mg. Prášky vůbec nepomohly. Potom jsem opět navštívil doktora s tím že se to nelepší ale horší. Napsal mi žádost o rentgen pro nemocnici. Po týdnu čekání jsem byl na rentgenu ale myslím že na snímku nic vidět není. Doktora mám navštívit příští úterý. S naprostou jistotou říkám že na snímku nic nenajde. Můj dotaz je zda to může být problém s meniskem a na jakém vyšetření mám trvat. Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Na vnější straně kolena se zřejmě jedná o natažení, možná i částečné porušení zevního bočního vazu. Tyto vazy mají sice anatomickou sovislost s meniskem, ale na vnitřní straně, pokud se jedná o zevní stranu kolena , je toto spojení m=ně těsné. Pokud je rtg negat, nejsou známky větší nestability kolenního kloubu by se mělo ještě provést vyšetření diagnostickým ultrazvúkem na měkké tkáně kolena.
Jistě by měla být immobílizace kolena sádrou nebo alespoň ortézou na 4 týdny. Poté postupné rozvičení při použítí pohybové a fyzikální léčby na rehabilitaci.
Pokud by ani tento postup nebyl úspěšný potom ještě provedení vyšetřenbí magnetickou rezonancí, která znázorní i vnitřní měkké struktury kolena, menisky a křížové vazy.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
podobny problem s vnejsim vazem | Od: saya | 29.1.2015 17:02
po uklouznuti na levou nohu bolest na vnejsi strane kolena. Pokud byla noha v klidu, lepsilo se to, po par metrech cuze belest stoupala az v rezani a nebyl jsem schopen chuze. Rtg neg.dva ortopedi mi rekli, ze znehybneni ortezou je nesmysl, )ten druhy uz urcil jako problem vnejsi vaz) pote po 2! mesicich nezlepseni (absolvoval jsem mnoho sezeni na laseru a magnetech-bez efektu-az diadynamic vedl k mirnemu zlepseni) mi poslali na sono, kde byl zjisten edem a rozvlakneni vazu. Doktor se divil, proc nemam alespon ortezu. Ortezu jsem si sehnal od znameho a po tydnu denniho noseni(2 mesice jsem prakticky nevychazel z domu, vyjma rehabilitace a kontroly u lekare) zcela jasne zlepseni, neboli, zatim jsem zatezoval jen mirne. Takze Vam doporucim elektrolecbu a absolutni klid, podle meho by byla nejlepsi sadra
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: