Bolest kolenou

Dobrý den. Už jednou jsem vám psala, dokaz zde: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bolest-obou-kolen-v-18-letech-132633 Po 3 měsících léčby mi stále nic nezabralo. Dobrala jsem magnety, dále mě poslali na elektroléčbu, která mi též nepomohla. Už mi to nedalo a obrátila jsem se na ortopeda, se kterým jsou lidé spokojeni a chválí si ho. Mám tedy chondropathii pately v obou kolenech. Prý mi čéška strašně lítá a ten žlábek pro čéšku mám prej špatný. Proto mě poslal na další rehabilitace a tentokrát se to týkalo pouze rehabilitačního cvičení. Protahuji už dlouho, i doma, alespoň dva měsíce. Doktor na rehabilitacích už byl ze mě zoufalý, tak mi zkusil dávat kryoterapii. Po té jsem ale většinou nemohla ani skoro dojít domů a tak jsme s tím přestali. Teď když jsem zašla opět za ortopedem na kontrolu a řekla jsem mu, že se nic nezměnilo, tak mi řekl, že mi už pomůžou jedině injekce do kolen. Beru ColaFit, ale ten mi prej těžko pomůže, většina té kostičky se rozpustí ve střevech a ke kolenům to ani nedojde. Proto bych se s váma chtěla poradit, jestli tyto injekce jsou už vážně poslední možností. Rodina s tím moc nesouhlasí.. Prý jsem ještě hodně mladá na to, aby mi píchali do kolen. Jenže já už nevím co s tím. Můžu akorát jezdit na kole na nízký výkon a jinak žádný extra pohyb nemám, protože mi to má kolena nedovolí a to mě strašně ubíjí. Co myslíte? Mám si nechat dát 6 injekcí kolagenu jednou týdně do každého kolena? Nebo mám ještě zkusit navštívit třeba sportovního lékaře? Sice žádná extra sportovkyně nejsem, ale říkala jsem si, že ti jsou přece jen víc specializovaní na mladý lidi, takže budou mít třeba s tímto problémem více zkušeností než obyčejní ortopedi, kteří se mi zdá, spíše vyšetřují starší lidi. Budu moc vděčná za váš názor. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Chondropatie kolena a čéšky se léčí dlouhodobě a do jisté míry i obtížně. Kloubní chrupavka je dosud nezralá a reaguje na zátěž prosáknutím, mikrotrhlinkami, její tloušťka se múže zmenšit. Je třeba posoudit nakolik jsou změny tvaru čéšky/Wiberg/ a postavení čéšky odlišné od normy, pokud příliš a dochází k tak zvané zevní hyperpresi, přetlaku, je možno artroskopicky zasáhnout. Nicméně se takto zasahuje výjimečně. Dá se přednost šetření kolena,Nepřetěžování kolena, některé sporty, posilovíní stehenního svalstva na rotopedu nebo bicyklu, pohybové a fyzikální léčbě na rehabilitaci, dostatku vitamíńů, /D vit./, dostatku bílkovin. Nejúčinnější je ale omezení přetěžování. Vyšetřením magnetickou rezonancí ortoped hleda i jiné příčiny potíží. Obraťte se na svého ortopeda, který se spcializuje na tyto choroby. Nitrokloubní injekce většinou mají jen dočasnou účinnost.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: