Bolest krční páteře, hlavy a očí

Dobrý den, asi již 3 měsíce mám bolesti krční páteře, zezadu mě bolí hlava a také oči. Bolest není bodavá, spíše tupá takřka stálá, i v noci. Farmakologická léčba nezabrala, rehabilitace zatím též ne. Oční vyšetření v pořádku. Provedena mag. rezonance krční páteře: Na zhotovených MR oobrazech je patrna těžká skolioza Th páteře dextrokonvexní, na krční páteři mírnější zakřivení. V úseku C4-C6 je blokové postavení, obratlové tělo C4 posunuto lehce ventrálně, příčinou je skoliosa a změny na intervertbrálních kloubcích. Epidurálně vpravo v oblasti laterrálních recesů je tekutina šíře asi 3 mm, tato je patrná od dentu C2 až po kraniální zadní okraj krycí plochy obratle C5. Struktura obratlů je normální, neprokázany edematosní změny ve spongiose ani v měkkých částech paravertebrálně.Nález bude akcentován rotací při skoliose. Na cor.sekvenci T2w/TSE je patrný jemný proužek tekutiny oboustranně v horní Th oblasti paravertebrálně. Na krku se zobrazují drobné lymfatické uzliny. (na sonu uzlin jsem byla loni - nic špatného.) Změny v levém plicním laloku - v r. 1984 jsem absolvovala odstranění nezhoubného nádoru plic. Kanál páteřní je volný, krční obratle zrotovány, v pravém laterárním recessu epidurálně malé množství tekutiny nejasné etiologie. V zobrazené oblasti nejsou známky zánětlivého procesu, rotoskoliosa zvýraznuje pravostranné uložení tektiny. Signál krční míchy je bez odchylek. Proužky tekutiny jsou také paravertebrálně v hrudní oblasti. V levém plic. vrcholu nejspíše změny pospecifické, jsou zde atypické cévy a minim. množství ohraničené tekutiny. Přesně hodnotit plicní tkáň MR neumožňuje." Prosím, mám vyžadovat, jsem ochotna si i zaplatit CT, či Mr hlavy? Též vím o tzv. PET vyšetření, bylo by vhodné? Mám se s požadavky na vyšetření obracet na neurologii či ortopedii? CT hlavy jsem měla ořed 2 roky - Incip. AS změny tepen lební báze, bez ložisek ischemic. okrsků, jinak be význam. patologií mozkových struktur a pyramid. Je mi 65 let, mám velmi těžku skoliozu celé páteře lékaři na to hřeší, odbudou mě - věk a těžká skolioza,c o bych jako chtěla. Jsem z toho vždy špatná, ale musím se obrnit. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nálezy v oblasti krční pateře jsou degenerativního charakteru a potíže budou nejpravděpodobněji zapříčiněny existující spondylartrosou a skutečně i existujicí poruchou statiky krční pateře, skoliozou. Příznivá je neexistence zúžení pateřního kanálu. Nejasná skutečnost je popisovaná existence volné tekutiny, v tom směru by se stav měl na neurologii ujasnit a upřesnit nejen vyšetřením krevních testů, možná i dalšími vyšetřeními. Samotná PET asi nepřinese změnu v diagnoze, ale každé vyetření, které přispěje k ujasnění je žádoucí. Obraťte se na neurologii, dále na rehabilitaci, kde by měla léčba pokračovat. Vhodná je i lázeňská léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x