Bolest krku

Dobrý den, začátkem na Vánoce jsem prodělal zánět nosohltanu, ale zhruba 14 dnů předtím mě bolelo v krku, nebylo to nic hrozného, spíše takové nepříjemné, bolest byla spíše ráno, což mi přišlo normální, během dne to bylo lepší, měl jsem zarudlé hrdlo, spíše oblouky a na patře jsem měl vodnaté pupínky, domníval jsem se, jde pouze o infekci, takže jsem to řešil pouze kloktadlem a strepfenem...Na Vánoce jsem měl patrně zánět nosohltanu a dostal jsem atb, bylo to cca s deseti denním odstupem, ale když mi bolest krku ustoupil, ještě během braní atb, přišela stejná bolest jako předtím, takže se domnívám, že půjde spíše o infekci virového původu. Na léčbu jsem dostal Cotrimoxazol na 10 dnů a bolest nosohltanu ustoupila, jen asi 4 prášky před dobráním jsem se ráno probudil a opět ta stejná bolest jak jsem popisoval výše, zarudlé hrdlo a pupínky, od té doby se mi to opakuje prakticky ve 14 denních interval, je přesné jak hodinky. Začne to z neděle na pondelí, jedná se o bolest v krku, bez teplot, hrdlo je zarudlé a na patře mám vodnaté pupínky, první den trochu bolí hlava, druhý den zlepšení a ve čtvrtek jsem v pořádku, tak to vydrží deset dnu poté to příjde opět. Podle pondělního výtěru mi bylo sděleno, že se jedná o kvasinky, kontrolní výtěr v pátek fyziologická flóra. Jsem vášnivý sportovec, sportuji v podstatě každý den a dost mě tato situace trápí, paradoxní je, že jednou jsem šel s touto virozou sportovat a bylo mi mnohem lépe, bolest ustoupila a i na druhý den to probíhalo úplně stejně, jako když jsem sportovat nešel. Dodržuji zdravý životní styl, jelikož chodím aktivně i do posilovny, nekouřím, jsem absolutní abstinent, sladké vůbec nekonzumuji (jelikož jsem v hodně příspěvcích četl, že za kvasinky v hrdle může třeba sladké), zdravě se stravuji. Jím poměrně hodně ovoce, hlavně jablka a banány. Z vitamínů úžívám snad vše, co jsem našel doporučené - užívám probiotika, hlívu ústřičnou, vit. C s long efektem, B koplex forte, vitamín D, vápník + horčík + zinek, a ještě mi známý doporučil chlorelu, jelikož jsem se domlíval, že mám podrážděnou sliznici a chlorella by měla údajně dobře působit na malé ranky a afty, takže pravidelně cumlám (což není moc příjemné) cca 5g chlorelly denně. Ještě jsem užíval Echinaceu, ale tu jsem po zánětu nosohltanu na nějaký čas vysadil, jelikož jsem jí užíval už poměrně dlouho dobu bez přestávky. Na závěr bych chtěl ještě doplnit, že užívám tafen nasal na chronickou rýmu. Nevíte prosím Vás co s tím? Jak se zbavit těchto opakovaných infekcí a zda se tedy vůbec jedná o infekce? Podle toho co jsem se dočetl, jsem uvažoval, že bych poprosil o předepsání Ribomunylu nebo přípravku Broncho vaxom...Myslel jsem, že po přelečení atb bude vše dobré, ale když problém nastal z ničeho nic i během užívání atb, bylo mi něco divného... Nevím jestli ještě něco zkusit zařadit z doplňků, nebo si vyžádat doporučení na ORL či alergologické a imunologické vyšetření :(...Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle toho co popisujete máte zřejmě tkzv. herpangínu, což je virové onemocnění sliznice HCD způsobene některým herpesvirem. V tomto případě samozřejmě ATB nepomohou, spíše bych zvolil nějaká virostatika/ Herpesin/. Kvasinky budou sekundární dysmikrobie po užívání ATB, což je normální jev a stav se spontánně upraví/ hodně pít, kyselé bonobony, probiotika/.Podotýkám, že herpagnína může být velice ůporná a může vás trápit v relapsech dost dlouho. Zdravý životní styl co vedete je na viry to nejlepší co můžete udělat nicméně zase organismus přetěžovat v posilovně a jiných vyčerpávajících fyzických aktivitách není ůplně ok!!

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: