Bolest kyčelního kloubu

Je mi dvacet let, jsem vysoká a štíhlá, v minulosti jsem vykonávala závodně sporty. Již rok a půl mě trápí bolest kyčelního kloubu. Na magnetické rezonanci se konečně potvrdil zánět a tekutina pod pouzdrem kyčelního kloubu. Zároveň se léčím na revmatologii se spondylartritidou (pozitivní HLA-B27) a beru sulfasalazin 4*krát denně (mám dlouhodobé problémy s koleny a palcem u nohy). Prášky jsou zatím bez efektu. Navíc mi je předepisován Aulin pokaždé co jdu na prohlídku, který už odmítám brát. Navíc se lečím s opakovanými záněty močových cest. Z ortopedie mě posílají se léčit s kyčlí na revmatologii a z revmatologie mě zase posílají zpátky na ortopedii. Nepřijde mi v pořádku, abych s takovýmto zánětem a bolestmi byla tak dlouho pořádně neléčena. K jakým formám léčby si myslíte, že bych se měla uchýlit? Případně na jaké oddělení v Praze byste mi doporučili jít? S nepotvrzeným zánětem kyčelního kloubu jsem se léčila již minulý rok v létě a ani aulin, zatejpování a klidový režim nepomohli. Také jsem chodila na rehabilitace, opět nepomohlo. Na kyčli nemůžu ležet, po větší námaze napadám na nohu, už rok a půl vůbec nedělám sporty. Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vysoký vzrůst a sportovní aktivity jsou předpokladem pro velkou zátěž pro vývoj kloubního aparátu. Ve struktuře kosti pak vznikají drobné defekty, které mohou mít souvislost se vznikem a špatnou odezvou na léčbu u zánětů. Léčení spondylartritidy s pozit. HLA-B27 je velmi zdlouhavé a v podstatě celoživotní. V klasické medicíně není známa 100% úspěšná léčba. Lze léčbou zánět zklidnit, zmírnit projevy a bolesti. Při užívání tzv. nesteroidních antirevmatik, kam patří i aulin, může dojít k úplnému potlačení zánětu a tedy i bolestí. Ale kdykoliv může znovu propuknout. Léčení a sledování na ortopedii a revmatologii zároveň je namístě. Na otázku, k jakým formám léčby se máte uchýlit, doporučuji ke komplexní. Ke klasické, ale doplnit i alternativní medicínu. Je důležitá skladba potravin, pitný režim a jsou i vhodné přírodní kůry, kterými lze odstranit z těla přebytečné soli a příčiny zánětu. Sport vhodný není. Ale rekreační pohybové aktivity, které nebudou klouby přetěžovat, naopak vhodné jsou. Udržují klouby v pružnosti, obnovuje se kloubní tekutina a lépe se pak odbourává zánět. Velice příznivě působí vodoléčba. A také plavání.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: