Bolest kyčle 2

Dobrý den, omlouvám se, ale nějak si nevím rady s reakcí v mém již napsaném dotazu, tak doplňující informace doplním zde. Jak jsem psal, přítelkyně má problém s bolestí kyčle. Ortoped ji poslal na revmatologii na další vyšetření, bohužel je objednaná až na listopad. Zapomněl jsem doplnit, že má jednu nohu kratší asi o 1cm. Proto jsme vždy chvilkovou bolest přisuzovali tomu, ovšem nyní je bolest silnější a častější. Laicky je na rentgenovém snímku špatně patrný kyčelní kloub a podle ortopeda je zúžená kloubní štěrbina. Máme strach aby to nebyla B. choroba. Jaký problém by mohla mít? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zúžení kloubní štěrbiny je prvním příznakem možné existujících i drobných artrozních změn v kloubu. Při nálezu změn v klooiubu je vhodné snímek kloubu doplnit bud snímky v dalších rovinách nebo vyšetřením CT, počítačovou tomografií k upřesnění diagnozy. Nesouměrnost dolních končetin v délce je pro stav kýčelních kloubů, pro stereotyp stoje a chůze velmi důležity. Pacient musí být řádně vyšetřen, délka končetiny změřena a musí být podpatěnka nebo zvyšující vložka do boty, aby stav pánve a kýčle byl souměrný. V tom směru se s ortopedem poraďte.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: