Bolest kyčle

Dobrý den, Asi před 2-3 měsíci mě začala zničeho nic bolet levá kyčel. Není to žádná velká bolest, ale prostě to cítím. Nejvíc při nějaké zátěži (třeba delší chůze) a těsně po ní, v klidu pak většinou ne. Občas po větší zátěži mi pak noha ve spodní části začne cukat (a znesnadňuje mi to spaní). Poslední dobou tu „bolest“ (opakuji, že ten stav se asi nedá nazvat bolestí, protože to není něco, co by mi zabraňovalo se nějak pohybovat….ale cítím to) cítím někdy i nad kolenem a někdy na holení (ale v těchto případech zase necítím nic v kyčli). Obvodní lékař mi zkoušel hybnost kyčelních kloubů a říkal, že klouby by měly být v pořádku. Před tím mě zase několik měsíců trápily bolesti v kotnících, což je způsobeno chronickým uvolněním vazů, ale když jsem přestal sportovat, tak se po několika měsících kotníky ustálily a už jsou v pořádku (teda uvolněné vazy tam jsou furt, ale jak člověk nesportuje, tak nedochází k jejich namáhání), ale zase mě začala bolet kyčel. Je mi 36 let (189 cm, 91-93 kg) a klouby mám celkově dlouhodobým sportováním na tvrdých površích „odrovnané“ (např. obě kolena operované-vnitřní menisky, kotníky viz. výše). Od té doby co nesportuji jsem nepřibral. Kdyby se jednalo jen o bolest kyčle, tak bych si řekl, že může jít o začínající artrózu či revma, ale zaráží mne to občasné cukání nohy (pouze u té jedné) a to, že se ta „bolest“ objevuje v rámci nohy na více místech. Nevím, jestli to nemůže být od zad – občas mě v oblasti kříže bolelo, ale bylo to jen takové nárazové a teď již dlouhou dobu nic. Kdybyste se pokusil odhadnout o co může jít, tak bych Vám byl moc vděčen. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Ve vašem případě, pokud lékař zjišťuje dobrou pohyblivopst kýčkle je třeba pomýšlet na možné enezopatie, přetažení až zánětlivé úponové bolesti vazů v oblasti velkých kloubů. Je třeba také odlišit možné bolesti bederní pateře při postižení meziobratlových kloubů, spondylartrose, ale také drobné poruchy meziobratlových plotének. To vše je třeba upřesnit klinickým vyšetřením u ortopeda a rtg snímky podle daného vyšetření a citlivosti těchto oblastí. Určitě byste měl omezit přetížení a vyhledat ortopedickou ambulanci k vyšettření. Podle vyšetření a nálezui potom potřebná léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x