Bolest levé dolní končetiny

Paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala na mé trápení. Již třetí týden mě bolí levá dolní končetina. Noha není vůbec oteklá (jen večer mívám klasické léhké otoky kotníků). Praktická lékařka mi nasadila lék anopyrin, udělala odběr DDimerů který byl 0,187 (bohužel si nepamatuji hodnotu) ale říkala, že je to úplně negativní že s nějvětší pravděpodobností to bude povrchový zánět po nasazení HA Sayana. Další vyšetření nedělám Vzhledem k tomu, že kojím jsem zjíšťovala zda-li léky brát. Obrátila jsem se tedy na hematologii udělali mi další odběr DDimerů (0,325) opět negativní, s nohou mě poslali na ultrazvuk (ten byl naprosto v pořádku, žíli jsou prý krásně průchodné) doporučili mi Anopyrin vysadit a nasadit lék Detralex. Jenže noha mě bolí stále hlavně v klidu v noci. Jsem 4 měsíce po porodu, mám bolesti zad (krční a bederní páteř), chodím na rehablitace. Ještě jsem byla na vyšetření (na svůj vlastní popud) na chirurgii, zde mi řekli, že noha není oteklá, varixi nejsou vidět, ale že mám dělat opatření na žíli (noha mě totiž hodně rozbolela po dlouhodobém stání). Vůbec už nevím kam se s nohou obrátit, pořád mám stach z trombosy a také z plicní embolie. Bolest je nejvíce v lýtku, ale bolí mě i v kotníku, nártu, kyčli a tříslu. Bolest je tupá dá se říct že stěhovavá, ale dá se vydržet a při pohybu mě bolest vůbec netrápí, jen když stojím, ležím nebo sedím, nedělá mi dobře masírování nohy to se bolest ještě prohloubí. Lékařka mi nechce dávat žádanku na další vyšetření, doporučila mi přestat kojit, že jsem vyčerpaná (nechápu jako to má souvislost s bolestí nohy). A ještě prosím proč mi ty ddimery vzrostli mohlo to být způsobeno zánětem hrtanu. Děkuji mnohokrát za zodpovězení mého dlouhého dotazu. Vzhledem k neochotě mé PL musím zkusit zajít sama k odobrníkovi, ale bohužel nevím ke komu. Ještě dodám, že den před tím než mě noha začala bolet jsem cvičila a také mě poštípal nějaký hmyz a kolem štípanců (3) se mi udělalo spoustu modřinek (cca 20). Děkuji. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Jitko. Myslím, že akutní a závažný stav, kterým by byl zánět hlubokých žil neboli hluboká žilní trombóza (s případným rizikem plicní embolie), byl jednoznačně vyloučen resp. při opakovaně negativním vyšetření D-dimerů a negativním ultrazvukovém vyšetření je krajně nepravděpodobný. Z těchto nemocí si tedy nedělejte zbytečné obavy. To, že jste podruhé měla hodnotu D-dimerů o něco vyšší, vůbec nic neznamená - obě dvě hodnoty jsou jasně negativní a výkyvy v rámci takto nízkých čísel mohou souviset třeba jen s naší aktivitou, třeba také s těmi modřinami na nohách ap. Bolest končetiny může mít mnoho různých příčin. Pomýšlela bych na zánět či onemocnění povrchových žil, dále na problém v nervově-pohybovém aparátu (kyčelní kloub, uskřinutí nervu ad.) - to může být umocněno tím, že jste krátce po těhotenství a kojíte. Souvislost s poštípáním hmyzem se mi, v našich podmínkách, jeví málo pravděpodobná. Možností je teoreticky samozřejmě více a bez možnosti Vás vidět a vyšetřit a bez podrobnější znalosti Vaší zdravotní historie a celkového stavu, takto v rámci internetové poradny bohužel závěry činit nelze. Zkuste užívat vápník a nějaké vitaminy pro kojící ženy, jisté zlepšení to přinést může. Pokud bude problém trvat, zkusila bych doplnit vyšetření na neurologii a ortopedii, případně na cévním. K ukončení kojení nevidím důvod!, i když je pravda, že pokud potíže vycházejí se šlach či jiných vazivových struktur, bude situace během kojení horší. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: