Bolest levého kolene na pravé straně

Dobrý den. Pane doktore, mám problémy s levým kolenem od roku 2008. V tomto roce jsem dopadl při volejbale na koleno, když bolest neustupovala, udělali mi RTG, kde nic nezjistili, koleno jsem měl v pořádku, ale bolest neustupovala. Téhož roku mi na pouti, když jsem vystupoval z jezdícího autíčka na autodromu, nabourali jiným autíčkem v plné rychlosti do stejného kolene. Koleno se mi zvětšilo a měl jsem v něm vodu (veliká boule naplněná vodou), koleno se mi asi za 2 týdny vrátilo do původního stavu se stejnou bolestí. V roce 2011 jsem dělal autoškolu, kterou jsem s velkými bolestmi levého kolene naštěstí zvládl - v pokrčené poloze a při dupání na spojku mě koleno nesmírně bolí, jsou to takové nepříjemné hřejivé pocity doprovázené tlakem a velikou bolestí, po chvíli nemám ani sílu pohnout celou nohou, natož dupnout na pedál spojky. Z tohoto důvodu teď nemohu řídit auto. Bolest v levém koleni také cítím, když si stoupnu na levou nohu a přenesu váhu celého těla na toto koleno při pokrčení v podřepu (při porovnání u pravého kolene necítím žádnou bolest). Stejné bolesti levého kolene mám rovněž při klasickém nebo hlubokém dřepu. Bolest v koleni také cítím, když jdu po schodech nahoru nebo po schodech dolů. Už tři roky nosím v botách ortopedické vložky, protože mi řekli, že mám moc ploché chodidlo, a dva měsíce jsem bral prášky Piascledine, protože si na ortopedii mysleli, že mám poškozenou chrupavku. Nyní si mažu koleno kostivalovou mastí, ale necítím žádné zlepšení. Před měsícem jsem byl znovu na RTG u nás ve městě a poté i v Plzni, ale na obou místech mi řekli to samé co tenkrát - nic nenašli. Teď mě napadají slova jako meniskus, artróza, Bakerova cysta, špatné postavení a přetěžování zad může manifestovat koleno atd. Už vůbec nevím, co by to mohlo být a mám chuť požádat o vyšetření magnetickou rezonancí. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše potíže jsou opravdu nejspíše spojeny spoškozenou chrupavkou a pokud nepomohou injkece a rehabilitace je v tomto případě vhodné uvažovat spíše o arthroskopii, která umožní koleno vyšetřit zevnitř a zjistit rozsah poškození a eventuálně i ošetřit poškozené části. Magnetická rezonance je pouze vyšetření s často nepřesnými závěry a má spíše význam u poškození měkkých tkání či svalů

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: