Bolest levého volného žebra

Jedná se o volné žebro, 11., na levé straně, to které již není připojeno k hrudní kosti a bolí mě to zepředu těsně pod těmi spojenými žebry. Tu špici žebra velmi snadno nahmatám a bývá někdy na dotyk citlivé. Potíže trvají něco přes rok. Není to nesnesitelná bolest, ale spíše obtěžující a znepokojujíci. Bolívá někdy při pohybu, ale většinou i samo od sebe, v noci ani ne. Bývá to taková tupá bolest v okolí špice žebra.

Odpověď odborníka:

Stav by bylo dobře plně vyšetřit, protože odstraňování 11. žebra je prováděno velmi vyjímečně, spíše se tato dolní žebra odtraní při operaci sleziny, pokud je slezina pro operaci málo přístupná a je zvětšedná.. Bylo by na místě provést vyšetření žebra nejen rtg, ale i magnetickou resonancí, aby se zjistil stav nejen kostěné části ale i měkkých částí, přilehlé části pateře, zda se nejedná o bolesti vystupující z této části pateře při změnách na meziobratlových kloubech nebo dokonce existenmce útlaku meziobratlovou ploténkou. Neurologické vyyšetření. Pokud by se příčina nalezla opravdu v 11. žebru, třeba i stav po dřívějším traumatu, zvážení jeho odstranění je možné. Znovu podotýkám, že se jedná o ojedinělou indikaci ki operaci a je třeba vyloučit jiné pčíčiny. Samozřejmostí je vyšetření břicha , zvláště oblast levého podžebří na chiruigii k vyloučení jené event. nitrobřišní příčiny..

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: